Japonia va incepe sa importe carne de porc din Romania

Japonia va incepe sa importe carne de porc din Romania


Romania a intrat recent pe lista tarilor libere de pesta porcina clasica, ceea ce permite exportul de carne de porc catre tari terte. Geronimo Braescu, seful Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), a declarat ca negocierile cu Japonia si SUA sunt foarte avansate.

carne japoniaRomania a intrat recent pe lista tarilor libere de pesta porcina clasica, ceea ce permite exportul de carne de porc catre tari terte. Geronimo Braescu, seful Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), a declarat ca negocierile cu Japonia si SUA sunt foarte avansate.


Blocajul a fost depasit, vestile fiind din ce in ce mai bune. A fost un efort colectiv si de durata, dar este intr-adevar o realizare de care trebuie sa tinem si este unul dintre motivele pentru care mi-as dori foarte mult sa nu ne afecteze cealalta boala, respectiv pesta porcina africana. Totusi, trebuie precizat faptul ca vorbim despre doua boli diferite, iar in cazul aparitiei restrictiile pentru pesta porcina africana nu sunt corelate cu pesta porcina clasica. Vorbim aici de regionalizare si de neafectarea statutului de tara, care, odata dobandit, doar in cazul aparitiei pestei porcine clasice putem sa il mai pierdem. Practic, de circa 10 ani, din 2007, nu am mai avut aceasta boala: pesta porcina clasica. In acest sens, cu Japonia, tara cu care suntem in tratativele cele mai avansate de indata ce am obtinut statutul de tara libera la pesta porcina clasica, am reluat schimbul de informatii tehnice si in acest moment, cel putin pe segmentul de carne de porc, avem solicitat avizul de export pe aceasta relatie, asteptandu-se avizul de conformitate si decizia finala din partea partii japoneze. Acest lucru inseamna ca tot ceea ce este legat de negocierea tehnica a fost finalizat pentru carnea de porc pe relatia cu Japonia, care este o piata destul de exclusivista. Asteptam partea japoneza cu agreement-ul final, ei facand deja si vizita la noi, a declarat Geronimo Braescu intr-un interviu pentru Agerpres.

In acest moment se asteapta doar decizia oficialilor japonezi de a incepe sa importe de la noi. Cel mai mult ei vor sa cumpere carne de porc, congelata sau refrigerata, in functie de optiunea lor comerciala. Noi am asigurat tot ce inseamna agreement tehnic pentru toate categoriile de carne de porc, restul tine de alte autoritati ale statului, sa negocieze punctual subiectul, a mai spus Braescu.

In prezent, tara noastra poarta discutii si cu autoritatile din cadrul Departamentului pentru Agricultura din SUA, care vor veni in tara noastra pentru a efectua inspectia animalelor vii si pentru uniformitatea si echivalenta sistemului de control si supraveghere sanitar-veterinar pentru pesta porcina, febra aftoasa si pesta bovina.



Poti fi interesat si de