Spanghero pregateste revenirea pe piata


Tribunalul de comert din Carcassonne a aprobat oferta de reluare a activitatii la fabrica Spanghero din Castelnaudary, amenintata cu disparitia in urma scandalului carnii de cal etichetata drept carne de vita care a adus pagube de circa 11 milioane de euro si a produs o adevarata isterie in randul consumatorilor. In scandal s-a vehiculat si numele mai multor producatori romani, a caror nevinovatie a fost dovedita ulterior.

spanghero2Tribunalul de comert din Carcassonne a aprobat oferta de reluare a activitatii la fabrica Spanghero din Castelnaudary, amenintata cu disparitia in urma scandalului carnii de cal etichetata drept carne de vita care a adus pagube de circa 11 milioane de euro si a produs o adevarata isterie in randul consumatorilor. In scandal s-a vehiculat si numele mai multor producatori romani, a caror nevinovatie a fost dovedita ulterior.
La mijlocul lunii februarie, Spanghero a fost desemnata de Guvernul francez drept actorul principal al inselatoriei. Unitatea a ramas fara niciun contract, dupa retragerea autorizatiei sanitar-veterinare, in timp ce activitatea de comert a fost suspendata.

Oferta de reluare a activitatii a fost formulata de catre fondatorul companiei, Laurent Spanghero. Acesta "s-a angajat sa nu cedeze activele timp de 5 ani si sa pastreze personalul cel putin doi ani", urmand ca intrarea in posesie sa se faca imediat. De asemenea, ar urma sa fie salvate 90 de locuri de munca dintr-un total de 230 cat avea compania inainte de declansarea scandalului. Laurent Spanghero promite revenirea pe piata cu tarte traditionale, dar si vegetale care ar urma sa fie vandute sub o noua marca.

Proiectul de reluare a activitatii propus de Laurent Spanghero este sprijinit de catre un promotor imobiliar din Narbonne, Jacques Blanc, si Investeam. Cealalta oferta, depusa de catre firmele Delpeyrat si Deveille, sustinuta de o parte din salariati, a fost respinsa de tribunal la data de 2 iulie. L.Spanghero a fondat societatea impreuna cu fratele sau Claude in 1970, dupa care a cedat-o in 2009 pentru un euro simbolic cooperativei basce Lur Berri "pentru a salva 450 salariati.

Criza carnii de cal a afectat mai multe tari, printre care si Romania, producand panica in randul consumatorilor. Spanghero a fost acuzata ca a revandut carne de cal drept carne de vita unor societati care produc semipreparate pentru marci cunoscute sau mari distribuitori. Semipreparatele au fost vandute catre cel putin 28 de firme, printre care si Findus, si au ajuns in 13 tari europene, dupa care au fost retrase de la vanzare.



Poti fi interesat si de