Se va deschide prima fabrica de conserve de peste din Timis

Se va deschide prima fabrica de conserve de peste din Timis


Administratia timiseana si mediul de afaceri local se pregatesc sa deschida prima fabrica de conserve de peste din judet, cu aport financiar din fonduri structurale, tinand cont ca in zona exista mai multe ferme piscicole care produc deja diverse preparate si semipreparate din peste.

fabricadepseteAdministratia timiseana si mediul de afaceri local se pregatesc sa deschida prima fabrica de conserve de peste din judet, cu aport financiar din fonduri structurale, tinand cont ca in zona exista mai multe ferme piscicole care produc deja diverse preparate si semipreparate din peste.
Noi lansam un apel catre toti investitorii cu potential sa se asocieze, pentru ca ne dorim o fabrica de conserve de peste in Timis. Aceasta ar permite sa cream un centru de prelucrare cu o linie tehnologica de care sa beneficieze toti producatorii piscicoli, a declarat Marian Vasile, vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis. Dorel Lazu, presedinte Asociatiei Banat Sturio si cadru didactic asociat al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului 'Regele Mihai I al Romaniei' a relatat ca, in prezent, in judet exista spatii de 20 de milioane de euro, hale de crestere super-intensiva a pestelui, cu o productie de 50 pana la 100 kg/mc de apa. Studiile de fezabilitate ne permit sa estimam ca vom produce peste 300 tone de peste valoros - adica pastrav, sturion, somon, mai putin crap, deoarece crapul creste in crescatorii aparte si nu este atat de valoros. Pentru aceasta, am facut in Timis o sectie de industrializare a acestor pesti valorosi, pentru ca prin industrializare se dubleaza valoarea lor economica.In afara de conserve, facem orice: peste afumat, sarat, marinat, exista o gama larga de semipreparate si de preparate, la borcan, cu morcov, cu ceapa, cu piper, cu dafin, cu condimente, dupa retete variate, dar nu avem fabrica doar de conserve de peste simplu, a declarat pentru Agerpres, Dorel Lazu.

Investitia aceasta este de 15 milioane de euro, deci mai mult de o jumatate din restul investitiilor. Din cele 15 milioane de euro, 5 milioane reprezinta investitia de industrializarea pestelui si 10 milioane de euro reprezinta productia. Pentru conserve este necesara o alta tehnologie, este o alta investitie pe alte programe europene. Binenteles ca ne gandim la astfel de linii de productie (conserve, n.r.). Noi am vrut sa facem pe fonduri structurale, dar nu au mai fost bani, iar acum asteptam noul ciclu bugetar al UE. Vrem sa dezvoltam, in continuare, ceea ce am inceput. In Sud-Estul Europei avem cele mai multe investitii si cele mai moderne tehnologii, a mai adaugat Lazu.

In Timis functioneaza patru ferme de crescatorie intensiva a sturionilor. 'Margareta' este statia complexa de probe tehnologice, iar pana la finele anului mai intra in functiune altele doua, care produc conform planului de afaceri si al cifrei de afaceri; toate sunt private. Celelalte ferme piscicole sunt la Giarmata (langa Timisoara - n.r.), la Herneacova si la Fardea. Pana la finele anului va intra pe productie si ferma de sturioni de la Jimbolia.



Poti fi interesat si de