Pierderi de 50-60 mil euro in urma scandalului Avicola Calarasi

Pierderi de 50-60 mil euro in urma scandalului Avicola Calarasi


Sectorul avicol din Romania a inregistrat in ultimele zile pierderi de peste 25 milioane de euro din cauza scaderii vanzarilor cu 20% in urma scandalului legat de Avicola Calarasi, iar prejudiciile totale aduse industriei sunt estimate la 50-60 de milioane de euro, potrivit datelor furnizate Agerpres de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

carnesalmonellaavicolaSectorul avicol din Romania a inregistrat in ultimele zile pierderi de peste 25 milioane de euro din cauza scaderii vanzarilor cu 20% in urma scandalului legat de Avicola Calarasi, iar prejudiciile totale aduse industriei sunt estimate la 50-60 de milioane de euro, potrivit datelor furnizate Agerpres de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

"Sectorul avicol in intregul sau este prejudiciat prin reducerea vanzarilor care in ultimele zile sunt mai mici cu 20% fata de perioada anterioara izbucnirii acestui scandal legat de contaminarea carnii de pasare cu salmonella. Prejudiciul estimat pana in prezent se ridica la circa 25 de milioane de euro si estimam un prejudiciu total de 50 - 60 de milioane de euro, ceea ce va duce la falimente in lant in industria avicola. Facem apel la toti factorii responsabili de a comunica prompt, corect transparent opiniei publice, pentru a linisti populatia si pentru a salva un sector avicol care, in ultimul timp, a facut progrese insemnate atat calitative cat si cantitative", a declarat Ilie Van.

Acesta a precizat ca nu toate tipurile de Salmonella sunt periculoase pentru om, ci doar doua din cele peste 2.500 de serotipuri, insa in fermele din industria avicola sunt monitorizate permanent toate infectiile cu Salmonella atat prin controale oficiale cat si prin autocontroale, conform Programului Strategic al ANSVSA.

"Desi nu toate serotipurile de Salmonella sunt periculoase pentru om, ci doar doua, in industria avicola sunt monitorizate permanent toate infectiile cu Salmonella, respectiv in ferme, abatoare, fabrici de procesare si distributie, atat prin controale oficiale cat si prin autocontroale, conform Programului Strategic al ANSVSA. In cazul in care exista o suspiciune de contaminare cu Salmonella, fie a pasarilor vii fie a produselor avicole, se trece la tipizarea Salmonella prin examene complexe si dupa tipizare se trece la aplicarea procedurilor specifice. Astfel, se elimina orice risc de contaminare cu Salmonella patogena a produselor avicole care se comercializeaza din fermele avicole", a precizat Ilie Van.
In ceea ce priveste scandalul recent creat in cazul Avicola Calarasi, ANSVSA a comunicat ca nu s-a gasit Salmonella patogena pentru om, dar conform legislatiei a trecut la analize amanuntite pentru reconfirmarea rezultatului.

Salmonella este o bacterie care se gaseste in natura sub forma a peste 2.500 de serotipuri, din care doar doua serotipuri (S. Enteritidis si S. Typhimurium) sunt relevante din punct de vedere al sanatatii publice. Toate serotipurile de Salmonella sunt termosensibile, se distrug la temperaturi de 65 - 70 de grade Celsius.
Inspectorii veterinari au retras saptamana trecuta de la comercializare aproape 14 tone de carne de pasare provenita de la Avicola Calarasi, in urma unor informatii de la compania Selgros, care a a refuzat in mai multe magazine livrari de la acest furnizor din cauza aspectului si calitatii necorespunzatoare. Presedintele ANSVSA a dat asigurari populatiei ca toata carnea de pasare care a ajuns in magazine este trecuta prin filtrul sanitar veterinar si este buna pentru consum.

Piata industriei avicole din Romania va depasi in acest an un miliard de euro, in crestere fata de anul trecut cand era putin peste 900 de milioane de euro, datorita cresterii semnificative a exporturilor de produse procesate. Romania are in jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar veterinar, care apartin unui numar de 250 de societati membre ale UCPR



Poti fi interesat si de