Producatorii au probleme cu noile proceduri privind atestarea produselor traditionale

Producatorii au probleme cu noile proceduri privind atestarea produselor traditionale


Producatorii harghiteni intampina dificultati in a gasi referinte documentare despre vechimea retetelor folosite pentru produsele traditionale, dupa ce procedurile privind atestarea acestora s-au modificat.

ptodtrProducatorii harghiteni intampina dificultati in a gasi referinte documentare despre vechimea retetelor folosite pentru produsele traditionale, dupa ce procedurile privind atestarea acestora s-au modificat.
Consilierul Gyorgy Erzsebet, din cadrul Directiei pentru agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Harghita, a declarat, pentru Agerpres, ca potrivit vechilor proceduri in judet s-au inregistrat 17 operatori economici, cu 47 de produse atestate ca fiind traditionale. Acestea sunt dintre cele mai diverse, de la paine de casa, slanina si carnati traditionali, pana la cas, gemuri sau siropuri facute ca pe vremea bunicii. Pentru a primi atestatul de produs traditional, producatorii trebuiau sa elaboreze o documentatie si trebuiau sa foloseasca aceeasi metoda de preparare ca in urma cu 40-50 de ani.

Procedura a suferit unele modificari, motiv pentru care cei ce doresc sa obtina din nou acest atestat trebuie sa refaca documentatia, care acum pune un accent mai mare pe traditionalitatea produsului si trebuie sa dovedeasca faptul ca folosesc aceeasi procedura ca bunicii si strabunicii lor.

Gyorgy Erzsebet a spus ca, din acest punct de vedere, producatorii intampina unele dificultati intrucat nu reusesc sa gaseasca date de referinta despre vechimea produsului.

"Acum 40-50 de ani, in comunism, oamenii nu pozau painea sau casul pe care le faceau traditional, si nici nu publicau retetele. Si din acest punct de vedere e greu pentru operatori sa gaseasca documente care sa faca referire la vechimea produsului", a explicat Gyorgy Erzsebet.

Dupa ce documentatia este elaborata, specialistii DADR Harghita verifica la fata locului daca informatiile din documente corespund cu realitatea, dupa care trimit dosarele la Ministerului agriculturii care, in aproximativ doua saptamani, emit atestatul de produs traditional. Produsele atestate traditional se vand in targurile lunare organizate in Harghita, dar si in unele magazine din judet si au o foarte mare cautare in randul localnicilor.



Poti fi interesat si de