MADR: Carnea de porc, in topul produselor importate

MADR: Carnea de porc, in topul produselor importate


Balanta comerciala cu produse agroalimentare a Romaniei a inregistrat, in primele doua luni din 2014, un excedent de 104,2 milioane de euro, comparativ cu un deficit de 169,2 milioane de euro in aceeasi perioada din 2013, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

porc carnBalanta comerciala cu produse agroalimentare a Romaniei a inregistrat, in primele doua luni din 2014, un excedent de 104,2 milioane de euro, comparativ cu un deficit de 169,2 milioane de euro in aceeasi perioada din 2013, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Principalele produse agroalimentare importate in perioada mentionata au fost carnea de porc, semintele de floarea soarelui, citricele, preparatele pentru hrana animalelor, ciocolata si tutunul brut.

In primele doua luni, Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 814,2 milioane de euro, in crestere cu 54,3% (286,6 milioane de euro) fata de aceeasi perioada din 2013, acestea fiind sustinute atat de livrarile intracomunitare, cat si de expedierile catre tarile terte.

Importurile au totalizat, in primele doua luni din acest an, 710 milioane de euro, in crestere usoara cu 1,9% fata de perioada ianuarie-februarie 2014. Potrivit sursei citate, patru produse au contribuit la majorarea consistenta a incasarilor la export, respectiv porumbul, graul, tigarile si semintele de floarea soarelui, acestea reprezentand 63% din totalul veniturilor. Raportat la primele doua luni din 2013, cresteri in diferite proportii ale volumelor exportate s-au inregistrat la majoritatea grupelor de produse agroalimentare, cu exceptia carnii de pasare si a bovinelor vii, care au marcat scaderi nesubstantiale.

Principalele produse agroalimentare importate in perioada mentionata au fost carnea de porc, semintele de floarea soarelui, citricele, preparatele pentru hrana animalelor, ciocolata si tutunul brut.

Comparativ cu perioada similara din 2013, costuri suplimentare au fost inregistrate, in principal, la achizitia de tutun brut (+6,4 milioane de euro, recuperate ca urmare a exportului de tigari), carne de porc (+5,5 milioane de euro), zahar (+5,4 milioane de euro), boabe de soia (+5 milioane de euro) si ciocolata (+4,5 milioane de euro).

Uniunea Europeana a fost principalul partener in comertul agricol al Romaniei. Astfel, in primele doua luni ale anului 2014, exporturile de produse agroalimentare catre aceasta destinatie au avut o pondere valorica de 57,6%, iar importurile din statele membre UE au detinut o pondere de 82,6%.

Romania a reusit in 2013, pentru prima data in ultimii 20 de ani, sa inregistreze un excedent de peste 300 de milioane de euro in comertul cu produse agroalimentare, fata de un deficit de aproape 800 de milioane de euro in anul 2012.



Poti fi interesat si de