Micii intra in legalitate din 25 iunie


Micii intra in legalitate incepand cu data de 25 iunie, cand se aplica prevederile Regulamentului 601/2014.

micii-mici0Micii intra in legalitate incepand cu data de 25 iunie, cand se aplica prevederile Regulamentului 601/2014.

Actul normativ, publicat in Jurnalul Oficial din data de 5 iunie, modifica Anexa 2 a Regulamentului (CE) 1.333/2008, permitand utilizarea aditivilor in prepararea micilor romanesti, respectiv bicarbonatul de sodiu si carminul. In urma acestei decizii, a devenit posibil si exportul de mititei pe piata comunitara.

Normele privind interzicerea folosirii bicarbonatului de sodiu si a celorlalti doi aditivi au fost agreate de statele membre, inclusiv de Romania, in urma cu cativa ani. La presiunea industriei locale a carnii, autoritatile de la Bruxelles au revenit insa asupra acestei decizii.
Datele statistice arata ca in Romania se produc si se comercializeaza anual circa 22.000 de tone de mici, piata neagra reprezentand 70-80%.

Regulamentul privind categoriile de carne si utilizarea anumitor aditivi alimentari in preparatele din carne prevede, printre altele, fabricarea pastei de mici dupa reteta originala si comercializarea micilor realizati din aceasta pe piata nationala, dar si la nivel european, informeaza ministerul Agriculturii.
'In data de 5 iunie a.c., a fost publicat in Jurnalul Oficial al UE nr. L166/ 11 Regulamentul Comisiei nr. 601/ 2014 care amendeaza Anexa II la Regulamentul 1333/ 2008 in ceea ce priveste categoriile de carne si utilizarea anumitor aditivi alimentari in preparatele din carne. Regulamentul 601/ 2014 al Comisiei prevede printre altele, fabricarea pastei de mici dupa reteta originala si comercializarea micilor realizati din aceasta pe piata nationala, dar si la nivel European, se arata intr-um comunicat al Ministerului Agriculturii.

Conform sursei citate, Reprezentanta Romniei la Bruxelles, sustinuta de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si de organizatiile de producatori si procesatori din sector, au finalizat astfel demersurile necesare pentru includerea in lista mentionata in Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/ 2008 a componentilor utilizati la fabricarea pastei de mici.
Scopul reuniunilor la Bruxelles a fost acela de a permite reprezentantilor industriei agroalimentare din Romnia sa explice Comisiei justificarea tehnologica a utilizarii aditivilor printre care si bicarbonatul de sodiu, in vederea identificarii unei solutii practice de a modifica Anexa II la Regulamentul 1129 /2011 pentru a include acesti aditivi.

Decizia cea mai importanta privind dosarul autorizarii aditivilor bicarbonat de sodiu si carmin la prepararea mititeilor romnesti a fost luata in data de 10 martie in Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala (SCFCAH), prin obtinerea unui vot favorabil care permitea includerea aditivilor necesari pastei de mici in legislatia actuala a Uniunii Europene.
Nu mai putin de noua state membre beneficiaza de pe urma deciziei din 10 martie a SCFCAH, potrivit careia au fost autorizati mai multi aditivi pentru utilizare la prepararea anumitor produse, printre care si micii romnesti.

In urma votului din SCFCAH, a fost autorizata la nivelul CE folosirea unor aditivi in preparate precum 'Kasseler', 'Brte' si 'Surfleisch' din Germania si Austria, 'lomo adobado', 'pincho moruno', 'careta adobado' si 'costillas adobadas' din Spania, 'toorvorst' si 'ahjupraad' din Estonia, 'gyros', 'souvlaki', 'bifteki', 'soutzoukaki' si 'kebap' din Grecia, mici din Romnia, 'cevapcici', 'pljeskavice' din Croatia, dar si in sunca sarata de Craciun din Finlanda.



Poti fi interesat si de