Nereguli constatate de ANSVSA in domeniul productiei carnii proaspete

Nereguli constatate de ANSVSA in domeniul productiei carnii proaspete


ANSVSA a desfasurat, in perioada 21 iulie 8 august 2014, o actiune de amploare la nivel national, pentru a verifica modul in care operatorii din domeniu respecta conditiile sanitare veterinare referitoare la producerea carnii proaspete, a carnii tocate si a carnii preparate de pasare, destinate comercializarii catre consumatorul final, precum si a carnii de pasare separata mecanic.

ansvsa-carne1ANSVSA a desfasurat, in perioada 21 iulie 8 august 2014, o actiune de amploare la nivel national, pentru a verifica modul in care operatorii din domeniu respecta conditiile sanitare veterinare referitoare la producerea carnii proaspete, a carnii tocate si a carnii preparate de pasare, destinate comercializarii catre consumatorul final, precum si a carnii de pasare separata mecanic.


La nivelul fiecarei DSVSA judetene si, respectiv, a municipiului Bucuresti, au fost constituite echipe mixte (formate din specialisti in domeniul sigurantei alimentelor de origine animala, sanatatii animalelor si reprezentanti ai Serviciului de Inspectii), care au efectuat controale oficiale in unitatile din sectorul carnii de pasare, pe intregul lant alimentar.

In aceasta perioada au fost verificate 308 obiective: 202 exploatatii comerciale de pui de carne, 14 exploatatii comerciale de curcani, 50 unitati de abatorizare a pasarilor si de transare a carnii de pasare, 30 de unitati pentru producerea carnii tocate, a carnii preparate si a carnii de pasare separata mecanic, precum si 12 centre de sacrificare a pasarilor.

Deficientele constatate de inspectorii ANSVSA in urma controalelor au fost sanctionate prin aplicarea unui numar de 5 de sanctiuni contraventionale, care au insumat 12.000 de lei, si au fost acordate 21 de avertismente pentru deficiente minore, pentru care au fost stabilite termene de remediere.

Dintre neregulile sanctionate, ANSVSA mentioneaza:

Nu au fost recoltate probe de sanitatie, in vederea verificarii eficientei dezinfectiei, in halele din anumite exploatatii comerciale de pui de carne si de curcani;
Nerespectarea conditiilor de bunastare a pasarilor, in timpul transportului la abator sau a sacrificarii;
Nerespectarea frecventei de prelevare a probelor din asternut si fecale, din adaposturi sau hale, frecventa prevazuta in Programele Nationale de Control ale salmonelozelor zoonotice;
Nerespectarea normelor sanitare veterinare privind conditiile de temperatura in salile de transare a carnii de pasare;
Nerespectarea frecventei de recoltare a probelor in scopul determinarii continutului de apa in carcasele de pasare;
Nerespectarea normelor sanitare veterinare privind igiena si intretinerea spatiilor si a echipamentelor de lucru in unele unitati;
. Deficiente privind implementarea programelor de autocontrol pentru stabilirea criteriilor microbiologice ale carnii proaspete, a carnii tocate, a carnii preparate si a carnii de pasare separata mecanic



Poti fi interesat si de