Cosm-Fan a deschis o noua fabrica de procesare a carnii

Cosm-Fan a deschis o noua fabrica de procesare a carnii


Un investitor clujean a deschis, in localitatea Dezmir, o unitate de procesare a carnii in care a investit peste 600.000 de euro, fabrica urmand sa fie un important pilon in dezvoltarea unui centru de pregatire pentru invatamantul dual in domeniul alimentar.

casmfan nfUn investitor clujean a deschis, in localitatea Dezmir, o unitate de procesare a carnii in care a investit peste 600.000 de euro, fabrica urmand sa fie un important pilon in dezvoltarea unui centru de pregatire pentru invatamantul dual in domeniul alimentar.
Investitia in fabrica de 840.000 de metri patrati se ridica la suma de 670.000 de euro, proiectul fiind finantat de firma clujeana din fonduri proprii si cu ajutorul unui imprumut bancar.

Directorul general al fabricii, Cosmin Moldovan, a declarat vineri, pentru AGERPRES, ca doreste ca aceasta unitate sa fie folosita pentru dezvoltarea invatamantului dual in domeniul alimentar din Cluj si chiar din regiune. El a precizat ca tine foarte mult ca aceasta idee sa prinda contur, in conditiile in care are mari dificultati in gasirea unor oameni care sa fie specializati in acest domeniu.

Vrem ca fabrica sa devina un pilon de practica, in care elevii de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara 'Raluca Ripan', care sunt deja partenerii nostri, sa aiba unde sa faca practica, pentru ca aici e o foarte mare problema, nu au unde sa faca acest lucru. (...) Noi deja sustinem cu burse elevi de la acest liceu, de la specializarea 'preparator produse carne si peste', din dorinta de a-i avea mai apoi ca angajati in fabrica, a precizat Cosmin Moldovan.

El a explicat ca, in momentul in care se vor adopta anumite modificari ale Legii Educatiei, care in prezent sunt in discutie in Parlament si care se refera la invatamantul profesional dual, se vor pune bazele unui centru, la Dezmir, unde se afla si fabrica, care sa fie dedicat educarii acelor elevi care urmeaza cursuri cu profil alimentar.

Am fost si eu absolvent al acestui Colegiu Tehnic de Industrie Alimentara si, din dorinta de a revitaliza invatamantul profesional din domeniul acesta, dar si pentru ca avem probleme cu forta de munca, dorim sa infiintam acest centru, a mai spus Moldovan.

La randul sau, Dumitru Botan, consilier al firmei clujene de procesare a carnii, a explicat ca si in momentul de fata societatea este implicata in sustinerea invatamantului profesional din domeniul alimentar. Potrivit acestuia, in momentul de fata elevii urmeaza cursurile teoretice, iar la finalul unor perioade de studiu de cateva saptamani trebuie sa finalizeze partea de practica, pe care o fac in diferitele unitati de productie care sunt de acord sa colaboreze cu scoala.

Modificarile care ar urma sa apara in legatura cu acest invatamant dual presupun ca elevul sa mearga la scoala una-doua zile pe saptamana, urmand ca alte trei-patru zile sa faca practica la un agent economic.

Sub incidenta unui contract de munca elevii vor fi rasplatiti pentru munca depusa si ulterior vor putea sa fie si angajati ai companiei. In acest fel companiile se pot implica mult mai mult in rezolvarea unei probleme serioase, respectiv lipsa din ce in ce mai mare a fortei de munca calificate, a explicat Botan.

In momentul de fata, compania clujeana plateste burse in valoare de 200 de lei pe luna pentru un elev, pentru 15 copii de la Colegiul "Raluca Ripan" din Cluj-Napoca si sustine, cu baza sa materiala, si practica altor 20 de elevi, din comuna Apahida, de care apartine satul Dezmir.

Noua unitate de procesare a carnii, care a fost inaugurata joi la Dezmir, este destinata prepararii, ambalarii si depozitarii produselor si este dotata cu aparatura automatizata de tipul masinilor de malaxat, ambalat, portionat si tocat. Capacitatea de productiei a unitatii este de 20 de tone de carne preparata pe saptamana si 8 tone de carnetransata pentru ambalare.

Procesatorul de carne mai detine o unitate mai veche de productie in localitatea clujeana Sannicoara, precum si 28 de magazine, toate in judetul Cluj.



Poti fi interesat si de