Preturile alimentelor la nivel mondial au scazut in aprilie

Preturile alimentelor la nivel mondial au scazut in aprilie


Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial a scazut in aprilie pentru a treia luna consecutiv, deoarece s-au ieftinit toate materiile prime agricole, cu exceptia carnii, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), citata de Reuters.

pret pIndicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial a scazut in aprilie pentru a treia luna consecutiv, deoarece s-au ieftinit toate materiile prime agricole, cu exceptia carnii, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), citata de Reuters.


FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In aprilie, acest indice s-a situat la 168 de puncte, in scadere cu 1,8% fata de luna precedenta.

Indicele FAO a scazut in ultimii cinci ani din cauza supraproductiei, a incetinirii economiei globale si a aprecierii dolarului. Pe pietele internationale, alimentele inca sunt cu 10% mai scumpe comparativ cu aprilie 2016, in urma majorarii preturilor la cereale, explica FAO.

Pretul carnii de porc a crescut in urma cererii solide din UE si a vanzarilor mai ridicate din China si Coreea de Sud, in timp ce pretul carnii de ovine a urcat datorita cererii sezoniere.

In paralel, FAO si-a imbunatatit estimarile privind productia mondiala de cereale in sezonul 2017- 2018, pana la 2,599 miliarde tone, in timp ce productia globala de grau ar urma sa ajunga la 740 de milioane de tone, usor sub nivelul record de anul trecut.



Poti fi interesat si de