10 milioane de tone de peste risipite in fiecare an

10 milioane de tone de peste risipite in fiecare an


Flotele de pescuit industrial arunca anual inapoi in ocean aproape 10 milioane de tone de peste de calitate inapoi in ocean, potrivit noilor cercetari.

risipa pesteFlotele de pescuit industrial arunca anual inapoi in ocean aproape 10 milioane de tone de peste de calitate inapoi in ocean, potrivit noilor cercetari.


Potrivit unui studiu efectuat de cercetatori de la Sea Inround Us, aproape 10% din capturile totale la nivel mondial din ultimul deceniu au fost risipite din cauza gestionarii inadecvate a resurselor si a practicilor de pescuit. Volumul de peste este echivalentul cantitatii necesare umplerii a 4.500 de piscine olimpice in fiecare an.

"In epoca actuala a cresterii insecuritatii alimentare si a preocuparilor legate de sanatatea nutritionala a oamenilor, aceste constatari sunt importante", a declarat Dirk Zeller, autorul principal al studiului care este profesor la Universitatea din Australia de Vest. "Pestele aruncat ar fi putut fi mai bine folosit."

Pescarii arunca o parte din capturile lor, deoarece practicile de pescuit dauneaza pestelui si il fac imposibil de comercializat. Pestii sunt fie prea mici, fie specia este in afara sezonului sau pescarii au prins specii pe care nu le vizau.

"Risipa are loc din cauza unei practici urate, cunoscuta sub denumirea de clasificare inalta, pescarii continuand sa pescuiasca chiar si dupa ce au prins pesti pe care ii pot vinde", a spus Zeller. "Daca prind mai multi pesti, ii arunca pe cei mai mici, intrucat nu pot tine ambele incarcaturi, pentru ca isi pierd spatiul de congelare sau isi depasesc cota", a mai spus Zeller.

Cercetatorul spune ca studiul arata, de asemenea, modul in care flotele industriale se deplaseaza in apele noi odata ce anumite zone de pescuit scad in valoare.



Poti fi interesat si de