Schimburile comerciale romano-bulgare vor depasi 3 miliarde de euro

Schimburile comerciale romano-bulgare vor depasi 3 miliarde de euro


Schimburile comerciale intre Romania si Bulgaria vor depasi trei miliarde de euro si in 2013, a declarat Bronislav Denev, consilier economic si comercial al Ambasadei Bulgariei la Bucuresti. Potrivit acestuia, recordul schimbului de marfuri intre cele doua tari s-a inregistrat in 2011, cand schimburile comerciale s-au ridicat la circa 3,5 miliarde de euro.

alimenterombulSchimburile comerciale intre Romania si Bulgaria vor depasi trei miliarde de euro si in 2013, a declarat Bronislav Denev, consilier economic si comercial al Ambasadei Bulgariei la Bucuresti. Potrivit acestuia, recordul schimbului de marfuri intre cele doua tari s-a inregistrat in 2011, cand schimburile comerciale s-au ridicat la circa 3,5 miliarde de euro.
"In 2012, a inregistrat o scadere cam cu 250 de milioane de euro, insa consideram ca a fost ceva normal pentru aceasta perioada de criza. (...) Sunt convins ca aceasta perioada de criza ne face mai apropiati si este, poate, o lectie in plus, o situatie reala in plus care ne pune mai aproape unul de celalalt si ne da posibilitatea sa muncim impreuna", a mentionat Denev. In ceea ce priveste anul 2013, exista premise pentru ca schimburile comerciale dintre Romania si Bulgaria sa depaseasca trei miliarde de euro, in conditiile in care primele trei luni ale anului au adus cresteri fata de 2012.

"In primele trei luni, exista crestere in schimbul de marfuri si din Bulgaria spre Romania si din Romania spre Bulgaria, comparativ cu perioada similara din 2012. Indiferent de anumite situatii politice sau economice din cele doua tari, exista crestere. Eu vad ca la nivel de societati comerciale se lucreaza foarte bine. Pot spune ca si anul acesta schimbul de marfuri va depasi trei miliarde de euro, dar exact cat, voi putea spune la inceputul anului 2014", a declarat acesta.

Bronislav Denev a precizat ca aproximativ 1.500 de firme romanesti si peste 1.750 de firme bulgaresti sunt implicate in schimburile comerciale. Potrivit statisticii romane, publicata pe site-ul Ambasadei Romaniei in Republica Bulgaria, volumul total al schimburilor comerciale intre Romania si Bulgaria a atins, la 31 martie 2013, valoarea de 763,75 milioane de euro, fiind cu 3,07% mai mare fata de cel inregistrat la 31 martie 2012.

Exporturile romanesti catre Bulgaria au crescut in martie 2013 cu 3,98% fata de aceeasi perioada a anului anterior, ajungand la 450,88 milioane de euro, ceea ce plaseaza aceasta tara pe locul 7 in topul statelor de destinatie a produselor livrate din tara noastra (locul 6 intre statele membre UE), cu o pondere de 3,89% in totalul exporturilor Romaniei.

Potrivit Agerpres, soldul balantei comerciale romano-bulgara la 31 martie 2013 a fost de 138,01 milioane de euro a fost in favoarea Romaniei, fiind in crestere cu 11,75 milioane de euro comparativ cu 31 martie 2012, conferind Bulgariei locul 3 in topul statelor partenere, dupa Turcia si Marea Britanie, cu o balanta comerciala favorabila Romaniei si, respectiv, locul 2 intre partenerii din UE.



Poti fi interesat si de