PIB-ul Romaniei este prejudiciat cu 2,5 miliarde de euro din cauza preturilor agricole

PIB-ul Romaniei este prejudiciat cu 2,5 miliarde de euro din cauza preturilor agricole


Produsul Intern Brut (PIB) este prejudiciat cu suma de 2,5 miliarde de euro din cauza preturilor de achizitie practicate de traderi pentru produsele agricole preluate din Romania, mult mai mici fata de cele practicate in cazul produselor provenite din tari precum Franta, Italia sau Germania, a declarat intr-o conferinta de presa, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

pibProdusul Intern Brut (PIB) este prejudiciat cu suma de 2,5 miliarde de euro din cauza preturilor de achizitie practicate de traderi pentru produsele agricole preluate din Romania, mult mai mici fata de cele practicate in cazul produselor provenite din tari precum Franta, Italia sau Germania, a declarat intr-o conferinta de presa, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
La data de 10 iunie a.c., pretul unei tone de grau in Romania era de 227 de euro, in vreme ce la data de 4 septembrie a.c., o tona de grau costa 140 de euro. In tot acest timp, pe piata europeana pretul de achizitie al unei tone de grau nu a coborat sub 180-200 de euro. O situatie asemanatoare se intalneste si la porumb, unde la data de 10 iunie a.c. pretul unei tone era de 208 euro in Romania, pentru ca la data de 9 septembrie a.c. o tona de grau sa ajunga la numai 119 euro. In afara tarii, pretul de achizitie al unei tone de grau era de 171 euro. Motivul pentru scaderea brusca a preturilor la produsele agricole este legat mai ales de decapitalizarea producatorilor agricoli, precum si de lipsa spatiilor de depozitare. Traderii sunt singurii care dispun de spatii de depozitare si ca atare ajung sa impuna si pretul de achizitie pe piata din Romania. Drept urmare, exista o gaura reala de 2,5 miliarde de euro in PIB-ul Romaniei, din cauza practicarii acestor preturi, a afirmat Laurentiu Baciu.
Potrivit sefului LAPAR, Romania este singura tara din Europa unde producatorii nu beneficiaza de subventii la motorina.

Motorina pentru agricultura din Romania este cea mai scumpa dintre toate tarile Uniunii Europene. Conducerea Ministerului Agriculturii nu a notificat Consiliul Europei pentru reducerea accizei la motorina aferenta anului 2013. Autoritatile trebuie sa ia masuri urgente pentru remedierea situatiei, deoarece agricultura este un sector vulnerabil, de care toti avem nevoie, a mai spus presedintele LAPAR.
Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, productia de grau obtinuta in 2013 se ridica la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, iar la orz si orzoaica recolta a depasit 1,511 milioane tone.



Poti fi interesat si de