Harghita: 60.000 de miei vor fi sacrificati in judet

Harghita: 60.000 de miei vor fi sacrificati in judet


Aproximativ 60.000 de miei vor fi sacrificati in Harghita cu ocazia sarbatorilor pascale, tinand cont ca atat ortodocsii cat si catolicii celebreaza Invierea Domnului in aceeasi zi.

carttttAproximativ 60.000 de miei vor fi sacrificati in Harghita cu ocazia sarbatorilor pascale, tinand cont ca atat ortodocsii cat si catolicii celebreaza Invierea Domnului in aceeasi zi.
Presedintele Asociatiei Crescatorilor de ovine din Harghita, Ioan Avarvarei, a spus ca estimarile privind sacrificarile sunt cuprinse intre 60 si 65 de mii de capete si a garantat ca toti cei care vor dori vor putea avea miel la masa de Pasti.

Crescatorii de ovine prefera sa vanda miei vii, chiar daca harghitenii sunt obisnuiti sa mearga la piata sa cumpere carne pentru masa de Paste. Potrivit lui Ioan Avarvarei, preturile atat la mieii vii cat si la cei sacrificati sunt la fel ca in urma cu 4-5 ani.

'In viu se vinde undeva la 10 lei kilogramul, la fel ca acum patru-cinci ani, in vreme ce la piata pretul mieilor sacrificati e de 20-22 lei kilogramul. Am auzit ca se vinde si cu 24 de lei, dar sigur va mai scadea pana in apropierea Pastelui, pentru ca nimeni nu doreste sa ramana cu mieii taiati', a declarat, pentru Agerpres, Ioan Avarvarei.

In Harghita au fost autorizate doar doua puncte temporare de sacrificare a mieilor de Pasti, la Plaiesii de Jos si Ocna de Sus. Potrivit directorului Directiei Sanitar veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Harghita, dr. Lado Zsolt, cele doua autorizatii temporare pentru sacrificarea mieilor s-au acordat pentru perioada 11-19 aprilie. De asemenea, mai exista doua unitati de sacrificare care au autorizatii permanente, la Gheorgheni si Ciceu, care sunt in proprietate privata.

Inspectorii sanitari veterinari au intensificat controalele la unitatile de procesare a carnii si lactatelor, la fermele de oua, la depozitele alimentare si supermarketuri. De asemenea, la circumscriptiile sanitar-veterinare se asigura permanenta pe toata perioada premergatoare sarbatorilor pascale.



Poti fi interesat si de