Afacerile din comertul cu amanuntul, avans de 14%

Afacerile din comertul cu amanuntul, avans de 14%


Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populatiei, a accelerat in a cincea luna a acestui an, cand a inregistrat un avans de 14% fata de luna mai 2016, arata INS.

amanunt comert2Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populatiei, a accelerat in a cincea luna a acestui an, cand a inregistrat un avans de 14% fata de luna mai 2016, arata INS.


Ritmul este triplu comparativ cu cel inregistrat in aprilie, in special ca urmare a avansului vanzarilor de bunuri nealimentare, arata datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS). Avansul din luna mai a venit dupa cresteri de 4,8% in aprilie si de 9,2% in martie.

Datele oficiale arata ca afacerile din comert au fost sustinute in luna mai 2017 in special de vanzarile de produse nealimentare, care au urcat cu 15,4% fata de a cincea luna din 2016.

Vanzarile de alimente au urcat cu 13,3% fata de mai 2016, iar cele de carburanti - cu 12,7%.

Carburantii s-au ieftinit de la inceputul acestui an, ca urmare a eliminarii supraaccizei de 7 eurocenti pe litru si a reducerii TVA de la 20% la 19%.

Comparativ cu luna aprilie, afacerile din comertul cu amanuntul au crescut in luna mai cu 4%, pe serie bruta, si cu 4,4% in cifre ajustate la influentele sezoniere si in functie de numarul de zile lucratoare, indicatorul cel mai urmarit de analisti si care sugereaza ca, in luna mai, consumul a continuat sa sustina cresterea economica.

Cumulat pe primele cinci luni, afacerile din comertul cu amanuntul au crescut cu 7,9% pe serie bruta si cu 8,2% in cifre ajustate, motorul principal al cresterii fiind reprezentat de vanzarile de carburanti.

Vanzarile din sectorul de retail au fost stimulate in ultimii doi ani de masurile fiscale ale guvernului, care a redus taxele si a majorat salariile bugetarilor, pensiile si salariul minim.

In 2016, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 13,5% fata de anul precedent, cel mai inalt ritm din 2007. In 2015, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul crescuse cu 8,9% fata de anul precedent, dupa un avans de 7% in 2014.



Poti fi interesat si de