Mai multa carne de porc autohtona in magazine


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, participa la inaugurarea "Raftului Romanesc", initiativa lansata pentru cresterea prezentei carnii de porc autohtone in magazine si spijinirea micilor fermieri.

carne de porc magazineMinistrul Agriculturii, Petre Daea, participa la inaugurarea "Raftului Romanesc", initiativa lansata pentru cresterea prezentei carnii de porc autohtone in magazine si spijinirea micilor fermieri.


In conditiile in care, in Romania, 50% din carnea de porc din magazinele moderne si traditionale provine din alte tari, Kaufland Romania s-a decis sa schimbe aceasta statistica, potrivit organizatorilor.

Producatorii romani de carne de porc sustin ca Romania a ajuns in ultimii 15 ani importator net de carne de porc, cu aproximativ 50% din consum, ceea ce inseamna ca fiecare al doilea gratar pe care il consumam este adus din afara.

Acestia considera ca numai daca va exista un sprijin real pentru sector din partea autoritatilor se va reduce acest trend al importurilor de carne de porc care s-au cifrat anul trecut la aproape 200.000 de tone.

In cadrul Targului Indagra 2017 a fost lansata initiativa nationala 'Porc Crescut Romaneste' dezvoltata de fermieri pentru consumatori, care si-a propus sa redea carnii de porc crescut in Romania suprematia la masa romanilor.

In Romania, consumul anual de carne de porc este mai mic cu 30% fata de media europeana in Romania, acesta fiind in medie de 30-32 kg/locuitor.

Potrivit balantei cu produse agroalimentare, in 2016, carnea de porc se afla in topul importurilor, cu o cantitate de 197.000 de tone, in valoare de 343,6 milioane de euro, cresterea valorica fiind cu 16,2% (+47,9 milioane de euro) mai mare fata de anul 2015.

In primele opt luni din acest an, carnea de porc a detinut cea mai mare pondere in total importuri agroalimentare, avansand cu 15,1% in termeni cantitativi si cu 42,8% din punct de vedere valoric. Astfel, au fost importate 139.300 de tone de carne de porc, in valoare de 287,7 milioane de euro.

La conferinta de presa organizata miercuri de catre retailerul Kaufland Romania impreuna cu Cooperativa Agricola "Tara Mea", Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor si ministerul de resort vor mai participa Marco Hl - director general Kaufland Romania, Valer Hancas - manager Corporate Affairs si Comunicare Kaufland Romania, Alexandru Stanescu - presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor si Florin Burculescu - presedintele Cooperativei Agricole "Tara Mea".



Poti fi interesat si de