Studiu: Romanii nu cunosc caviarul


Majoritatea romanilor (87%) nu stiu sa faca diferenta intre caviarul legal si cel ilegal, arata un studiu realizat de compania de cercetare Ipsos, la initiativa WWF-Romania, in vederea promovarii proiectului Life+ 'Protejati sturionii, cel mai valoros dar al Dunarii!'.

09caviarMajoritatea romanilor (87%) nu stiu sa faca diferenta intre caviarul legal si cel ilegal, arata un studiu realizat de compania de cercetare Ipsos, la initiativa WWF-Romania, in vederea promovarii proiectului Life+ 'Protejati sturionii, cel mai valoros dar al Dunarii!'.
Conform cercetarii realizate pe un esantion de 500 de persoane din Romania, caviarul reprezinta o delicatesa culinara (86%), iar peste jumatate dintre cei chestionati ar consuma caviar sau produse din carne de sturion daca ar avea ocazia. De asemenea, 66% dintre cei care stiu despre sturioni nu sunt constienti ca acesti pesti trebuie omorati pentru a se obtine faimoasa delicatesa, in timp ce, in aceeasi proportie, considera comertul cu caviar ca fiind o amenintare la adresa sturionilor salbatici.

Pe de alta parte, 87% dintre cei care au raspuns la intrebarile studiului Ipsos au mentionat ca nu pot sau nu stiu sa faca diferenta intre caviarul legal si cel ilegal, iar 6% considera ca este suficient ca acest produs sa fie cumparat de la un magazin pentru a fi legal.

In vederea conservarii sturionilor din Dunare, WWF- Romania a demarat proiectul Life+ 'Protejati sturionii, cel mai valoros dar al Dunarii!', prin care se doreste supravietuirea, pe termen lung, a acestor specii cu valoare naturala si economica ridicata. Proiectul reprezinta o contributie majora la protejarea biodiversitatii europene.

Romania si Bulgaria detin, inca, singurele populatii viabile de sturioni salbatici din Europa, dar care sunt in pericol de disparitie din cauza pescuitului excesiv si a comertului ilegal cu caviar.
In cele doua state atat pescuitul, cat si comertul cu caviar provenit de la sturionii salbatici nativi sunt interzise in baza unei legislatii ce se afla in vigoare pana la sfarsitul anului 2015.
Totodata, comertul international cu caviar salbatic din stocurile comune, cum ar fi Marea Caspica sau Dunare, nu este permis.

Din anul 1998, toate speciile de sturioni sunt protejate in conformitate cu Conventia privind comertul international cu specii ale faunei si florei salbatice /CITES/. In momentul de fata, in apele teritoriale romanesti ale Dunarii sunt cunoscute patru specii de sturion, respectiv: cega, morunul, nisetrul si pastruga



Poti fi interesat si de