Romania va incepe negocierile directe pe noul PNDR

Romania va incepe negocierile directe pe noul PNDR


Romania va demara spre sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, negocierile directe cu Uniunea Europeana pentru propunerile facute in noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR), a declarat"Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 -2013 s-a depus cu intarziere de un an de zile, dar de data aceasta, PNDR 2014-2020 s-a depus in termenul convenit de Uniunea Europeana.

pndr2Romania va demara spre sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, negocierile directe cu Uniunea Europeana pentru propunerile facute in noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR), a declarat"Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 -2013 s-a depus cu intarziere de un an de zile, dar de data aceasta, PNDR 2014-2020 s-a depus in termenul convenit de Uniunea Europeana.
Draftul a fost trimis pe 15 martie la Comisie si a intrat "la judecata". Urmeaza ca spre sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, sa incepem negocierile directe cu UE pentru propunerile facute in PNDR 2014-2020. Sa speram ca nu vor fi modificari esentiale, iar sumele vor ramane cele stabilite cu Ministerul Agriculturii. Speram sa nu avem probleme deosebite in urma discutiilor pe care le vom avea", a spus Popa.

Acesta a precizat ca pentru programul viitor se vor lua masuri de fluidizare a contractarii, dar si in ceea ce priveste evaluarea proiectelor, in conditiile in care in programul trecut 75.000 de proiecte au ramas fara finantare, dintr-un total depus de 145.000.

"In programul trecut s-au depus peste 145.000 de proiecte, iar de finantat, nu am avut bani decat pentru 80.000 de proiecte si de aici si nemultumirile beneficiarilor, pentru ca au ramas 75.000 de proiecte fara finantare. A fost o perioada de evaluare a proiectelor foarte mare, care a ajuns si pana la un an si jumatate. Pe noul program vom deschide o sesiune continua pentru un an, cu raport de selectie la fiecare sfarsit de luna. Am prevazut in programul viitor masuri de fluidizare a partii de contractare cu care am avut probleme in actualul program", a subliniat reprezentantul APDRP.

O alta problema mentionata de Nicolae Popa cu care APDRP si beneficiarii s-au confruntat in actualul program a fost cea legata de achizitii, unde expertii UE "se apleaca foarte mult pentru ca sunt suspiciuni foarte mari ca se incalca regulamentele europene".

"S-a hotarat ca pentru beneficiarii privati sa cream cu ce avem noi, INS si agentiile din Ungaria, o baza de date cu preturi rezonabile. Vom creiona in cel mai scurt timp, cred ca pana la 1 iunie, aceasta baza de date si cine se va incadra in acesta preturi rezonabile poate sa se prezinte pentru achizitii fara sa mai depuna, conform OUG 34, cele trei oferte. Pentru beneficiarii publici ramane procedura cu trei oferte, dar si aici se va incerca simplificarea acestor proceduri prin modificarea legislatiei nationale", a subliniat Nicole Popa.

Potrivit Agerpres, reprezentatul APDRP a afirmat ca miercuri va anunta finalizarea contractarii pe PNDR 2007-2013, insa finalizarea efectiva a programului va avea loc la 31 decembrie 2015.

"Maine (n.r miercuri) vom prezenta conducerii MADR finalizarea tuturor contractarilor pe acest program, dar vom urmari problema achizitiilor si aducerea in plata a tuturor beneficiarilor. Avem o absorbtie 70 la suta, plati efective de la UE, iar contractarea este in jur de 98%", a spus Popa.

Potrivit datelor APDRP, pana la finele anului 2013, gradul de contractare a fondurilor europene pe dezvoltare rurala era de 91,2%, iar absorbtia efectiva pe componenta UE si rambursarea de la Comisie ajunsese la 67%. Suma efectiv platita exclusiv din fonduri europene este de 5,4 miliarde de euro, iar cu tot cu buget national putem vorbi de 6,02 miliarde de euro.



Poti fi interesat si de