Beneficiarii fondurilor pentru pescuit vor putea primi avansul pentru proiecte

Beneficiarii fondurilor pentru pescuit vor putea primi avansul pentru proiecte


Autoritatea de Management pentru Programul Operational de Pescuit (AM POP) va putea acorda beneficiarilor avansuri pentru derularea investitiilor preconizate, in acest sens fiind adoptate anumite modificari in Ordonanta de Urgenta 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile, a anuntat Ministerul agriculturii.

avansAutoritatea de Management pentru Programul Operational de Pescuit (AM POP) va putea acorda beneficiarilor avansuri pentru derularea investitiilor preconizate, in acest sens fiind adoptate anumite modificari in Ordonanta de Urgenta 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile, a anuntat Ministerul agriculturii.
Parlamentul Romaniei a adoptat in 15 aprilie modificarea OUG 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile, ceea ce va permite acordarea de avansuri din finantarea nerambursabila, atat la inceputul implementarii, cat si pe parcursul acesteia.

'Prin aceasta facilitate vrem sa venim in intampinarea beneficiarilor si sa le oferim sprijin efectiv pentru a derula si finaliza proiectele contractate. Acest instrument financiar reprezinta o prima masura pe care am luat-o pentru a accelera absorbtia Programului Operational de Pescuit si sunt determinat in a continua imbunatatirea si eficientizarea acestor finantari importante pentru sectorul piscicol din Romania', a declarat George Octavian Turtoi, secretar de stat in MADR.

Conform Agerpres, beneficiarii privati ai POP care nu au inceput investitia vor putea solicita un avans de pana la 40% din valoarea finantarii nerambursabile, iar cei publici de pana la 50%. In cazul in care investitiile sunt demarate, AMPOP poate plati valoarea totala eligibila nerambursabila a transei de plata, pe baza facturilor prezentate, urmand ca beneficiarii sa justifice ulterior virarea sumelor catre terti prin Ordin de Plata.

Potrivit MADR, pentru a primi aceste sume de bani, un beneficiar trebuie sa prezinte o scrisoare de garantie care sa acopere 110% din valoarea avansului. Aceasta poate fi emisa de o banca comerciala sau de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Romania a atras pana in prezent aproximativ 93 de milioane de euro prin Programul Operational de Pescuit (POP) din alocarea financiara de 278 de milioane de euro pentru perioada 2007-2013, insa alte 24 de milioane de euro au fost pierdute din cauza disfunctionalitatilor din sistem, jumatate din aceasta suma numai in anul 2013, potrivit datelor furnizate AGERPRES, la inceputul lunii martie, de secretarul de stat in Ministerul agriculturii, George Turtoi.

Acesta a subliniat ca orice stat membru, daca nu reuseste sa cheltuiasca alocarile anuale in cei doi ani ulteriori, conform regulii "n plus doi", sumele se dezangajeaza automat si se intorc catre contributorul net, iar regula este valabila pe orice program de finantare.

"Pana in prezent avem dezangajari totale de 24 de milioane euro pe tot programul de pescuit, din care numai in 2013 sunt 12 milioane de euro. Provocarea principala pe POP este sa nu mai dezangajam niciun euro anul acesta si nici pana la finalul programului. Tinta pe acest program, si sunt un om realist, nu spun fantezii, este sa nu dezangajam nimic si sa contractam toti banii pe care ii avem in proportie de 108-110%. Ultimele masuri s-au inchis, respectiv acvacultura si renuntarea la activitati de pescuit, si acum mergem pe partea de implementare plati", a explicat Turtoi.

In ceea ce priveste viitorul POP, oficialul MADR a aratat ca se lucreaza la un draft chiar daca nu s-au finalizat inca negocierile privind alocarea financiara 2014-2020.

Potrivit unor informatii din piata, pe viitoarea programare prin POP se va taia drastic din fondurile pentru pescuit si acvacultura ale mai multor state membre, printre care si Romania, pentru a le redistribui altor state. In actualul program - cele 230,7 de milioane de euro alocate Romaniei doar din fonduri europene, fara contributia nationala - au reprezentat al treilea buget dupa Spania si Portugalia. Prognoza Comisiei Europene arata ca in viitoarea programare financiara Romania va primi in jur de 150 de milioane euro, suma alocata Romaniei fiind redusa substantial din cauza gradului scazut de absorbtie. Platile prin POP au fost intrerupte, in ianuarie 2012, din cauza unor erori si nereguli in procesul de selectie a proiectelor depuse, dar si a unor deficiente in separarea functiilor si atributiilor din cadrul Autoritatii de Management. Comisia Europeana a deblocat Programul Operational de Pescuit un an mai tarziu, in mai 2013, cand a rambursat Romaniei cele aproape 60 de milioane de euro pe care le-a suportat statul roman.



Poti fi interesat si de