Polonia: Pesta porcina africana, la o ferma de porci

Polonia: Pesta porcina africana, la o ferma de porci


Pesta porcina africana (ASF) nu mai este prezenta doar la mistretii din Uniunea Europeana. Pentru prima data, virusul a fost confirmat la o ferma de porci din Polonia.

polonia-asf1Pesta porcina africana (ASF) nu mai este prezenta doar la mistretii din Uniunea Europeana. Pentru prima data, virusul a fost confirmat la o ferma de porci din Polonia.


Marek Pirsztuk, seful serviciilor veterinare poloneze, a confirmat miercuri ca virusul a fost identificat la o ferma din districtul Bialystok. Institutul Veterinar National a gasit indicii de pesta porcina africana la o ferma cu cinci porci din provincia Podlaskie, districtul Bialystok, voievodatul Grdek- o zona situata la aproximativ 5 km de granita cu Belarus. Este aceeasi zona unde au fost inregistrate noua cazuri de pesta porcina africana la mistreti salbatici, in decursul anului 2014. Boala a fost diagnosticata pe 19 iulie, afectand doi porci. De atunci, ferma a fost pusa sub supravegherea oficiala a unui veterinar, fiind trimise mostre pentru teste suplimentare. Dupa confirmarea de ieri (miercuri, n.r.), cei trei porci ramasi in viata au fost sacrificati, apoi eliminati in conditii de siguranta.

Zona din jurul fermei a fost curatata si dezinfectata. Toti porcii pe o raza de 7 km ar putea fi sacrificati, ca rezultat al procedurilor sanitare asociate eradicarii ASF. In aceasta zona exista 37 de ferme, cu un total de 192 de capete de porci.

Pretul pentru carnea de porc in Polonia este deja foarte scazut, raporteaza Reuters, iar Rusia si China si-au inchis granitele pentru exporturile de carne de porc si porcine poloneze, din cauza pestei porcine africane, descoperite la mistreti.

Pesta porcina africana este o problema si pentru Rusia. Recent, virusul a intrat in UE, afectand populatia de mistreti din Lituania, Polonia si Letonia. Pana acum, nicio alta ferma de porci nu a raportat infectarea cu ASF.

De asemenea, Georgia, Belarus, Ucraina si Armenia au raportat focare de pesta porcina africana in ultimii ani, potrivit PigProgress.net.



Poti fi interesat si de