Polonia a cerut UE sa depuna o plangere la OMC

Polonia a cerut UE sa depuna o plangere la OMC


Varsovia a cerut Comisiei Europene sa depuna o plangere oficiala pe langa Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) in legatura cu embargoul rus asupra produselor agroalimentare originare din Uniunea Europeana (UE), care a afectat deosebit de dur Polonia, a indicat marti Ministerul polonez al Economiei, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

polonia1Varsovia a cerut Comisiei Europene sa depuna o plangere oficiala pe langa Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) in legatura cu embargoul rus asupra produselor agroalimentare originare din Uniunea Europeana (UE), care a afectat deosebit de dur Polonia, a indicat marti Ministerul polonez al Economiei, potrivit Reuters, citat de Agerpres.


Comisia Europeana a manifestat pana acum retinere fata de sesizarea OMC in aceasta privinta, in conditiile in care avocati de la Bruxelles avertizeaza ca un asemenea gest ar putea duce la escaladarea conflictului comercial cu Rusia legat de Ucraina.

Ministerul polonez al Economiei a mentionat pentru Reuters ca i-a trimis o solicitare in acest sens comisarului european pentru comert, Karel de Gucht, care reprezinta membrii UE in relatiile cu OMC.

Ministrul polonez al agriculturii, Marek Sawicki, care s-a intalnit marti cu comisarul De Gucht, a precizat ca au loc consultari preliminare la nivelul UE si ca primele decizii cu privire la un proces ar putea fi luate din 12 septembrie.

'Va conta de asemenea opinia SUA, Australiei si Canadei', a declarat Sawicki citat de agentia poloneza de presa PAP, apreciind totodata ca vicepremierul Janusz Piechocinski va initia convorbiri cu aceste tari.

Daca va da curs unei viitoare plangeri din partea Comisiei Europene, OMC ar putea amenda Rusia pentru incalcarea regulilor de piata libera, dar, potrivit lui Sawicki, Rusia nu raspunde la presiuni din partea UE sau a SUA.

Rusia a interzis acum circa doua saptamani importurile de produse agroalimentare din tari occidentale, inclusiv din UE, in raspuns la sanctiunile economice aplicate Moscovei de Occident in legatura cu situatia din Ucraina. Embargoul rus afecteaza in mod deosebit Polonia, ale carei exporturi de produse alimentare in Rusia s-au ridicat anul trecut la circa 1,5 miliarde de dolari.



Poti fi interesat si de