WSJ: Elvetia refuza sa ii ajute pe producatorii europeni de alimente sa ocoleasca embargoul rusesc

WSJ: Elvetia refuza sa ii ajute pe producatorii europeni de alimente sa ocoleasca embargoul rusesc


Elvetia a respins incercarile unor producatori europeni de alimente interesati sa ocoleasca embargoul rusesc prin redirectionarea exporturilor lor via Elvetia, informeaza un articol publicat in 'The Wall Street Journal' care citeaza Oficiul federal elvetian pentru Agricultura.

wsj-elvetia1Elvetia a respins incercarile unor producatori europeni de alimente interesati sa ocoleasca embargoul rusesc prin redirectionarea exporturilor lor via Elvetia, informeaza un articol publicat in 'The Wall Street Journal' care citeaza Oficiul federal elvetian pentru Agricultura.


La inceputul acestei luni, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole si alimentare provenite din tarile care au impus sanctiuni Rusiei in contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne si lapte precum si fructe si legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia si Norvegia. In schimb, Elvetia este scutita de masurile introduse de Moscova pentru ca nu a participat la sanctiunile impuse de occidentali Rusiei dupa anexarea Crimeei.

'Oficiul federal elvetian pentru Agricultura a respins o serie de cereri venite din partea unor producatori de fructe, legume si produse alimentare', sustine WSJ. 'Elvetia trebuie sa emita autorizatii sanitare pentru exporturile de produse alimentate, iar acest lucru nu poate fi facut in cazul produselor procesate in afara teritoriului sau', a precizat Jurg Jordi, purtatorul de cuvant al Oficiului federal elvetian pentru Agricultura.

Potrivit WSJ, cafeaua si branzeturile sunt cele mai populare produse alimentare elvetiene exportate in Rusia, anul trecut valoarea acestor exporturi ridicandu-se la 200 milioane franci elvetieni (221 milioane de dolari) sau 2,4% din exporturile totale de produse alimentare ale Elvetiei.

In reactie la embargoul rusesc, Comisia Europeana a anuntat luni deblocarea a aproximativ 125 de milioane de euro pentru a-i sustine pe producatorii europeni de fructe si legume perisabile. Odata formalizate, in urmatoarele saptamani, masurile se vor aplica intr-o maniera retroactiva de la 18 august si vor ramane in vigoare pana la sfarsitul lunii noiembrie. Potrivit unei surse europene, principalii furnizori europeni de fructe si legume perisabile pentru Rusia si totodata principalii beneficiari ai acestui sprijin sunt Polonia, Lituania, Belgia si Olanda.

Roger Waite a mai spus ca o reuniune extraordinara a ministrilor Agriculturii din statele Uniunii Europene este prevazuta pentru data de 5 septembrie la Bruxelles, pentru a evalua efectele embargoului rus asupra produselor agroalimentare pentru companiile europene afectate.

'Toti cultivatorii de aceste produse afectate, indiferent daca fac sau nu parte dintr-o organizatie a producatorilor, vor fi eligibili sa profite de aceste masuri de sprijin', a declarat comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent ca Romania nu va fi afectata in mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA si Uniunea Europeana (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro in 2013, potrivit Agerpres.



Poti fi interesat si de