Belarus anuleaza interdictia privind importurile de animale vii din UE

Belarus anuleaza interdictia privind importurile de animale vii din UE


Belarus, tara care vrea sa-si creasca exporturile alimentare spre Rusia, a decis sa anuleze interdictia referitoare la importurile de animale vii din Uniunea Europeana, a anuntat miercuri presedintele comitetului de supraveghere veterinara din Ministerul Agriculturii din Belarus, Yuri Pivovarchuk, transmite Reuters.

belarus11Belarus, tara care vrea sa-si creasca exporturile alimentare spre Rusia, a decis sa anuleze interdictia referitoare la importurile de animale vii din Uniunea Europeana, a anuntat miercuri presedintele comitetului de supraveghere veterinara din Ministerul Agriculturii din Belarus, Yuri Pivovarchuk, transmite Reuters.


In 2012-2013 autoritatile de la Minsk au introdus o interdictie referitoare la importurile de animale vii din Uniunea Europeana, dupa ce in 2011 o epidemie a virusului Schmallenberg a infectat mai multe oi si vaci din UE.

Autoritatile de la Minsk au precizat ca anularea interdictiei nu a fost provocata de planurile Belarus de a-si majora exporturile spre Rusia. La inceputul acestei luni, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole si alimentare provenite din tarile care au impus sanctiuni Rusiei in contextul crizei din Ucraina. In schimb, Moscova permite importul din Belarus si Kazahstan al alimentelor procesate pe baza materiei prime provenite din Occident, in incercarea de a limita majorarile de pret la produse alimentare pe piata domestica.

'In urma unei scrisori venite de la Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor am ajuns la concluzia ca virusul nu mai reprezinta o amenintare la adresa animalelor', a declarat Yuri Pivovarchuk.
Acesta a adaugat ca Belarus intentioneaza sa-si majoreze exporturile de produse alimentare spre Rusia cu 15 pana la 40% in acest an. In perioada ianuarie-mai a acestui an exporturile de carne si produse din carne spre Rusia s-au cifrat la 1,35 miliarde de dolari.

Pivovarchuk a precizat ca in prezent Belarus accepta animale vii din Germania, Belgia, Olanda, Franta, Marea Britanie, Italia, Luxemburg, Spania, Austria, Danemarca, Croatia, Letonia, Ungaria, Polonia si Lituania.

Anul trecut, Rusia a importat din SUA, UE, Canada, Australia si Norvegia produse alimentare totale in valoare de 17,2 miliarde de dolari dintre care 9,2 miliarde de dolari au fost produse din carne, peste, lactate, fructe si legume, potrivit Agerpres.



Poti fi interesat si de