Statul rus va trebui sa aloce miliarde de euro pentru a ajuta sectorul agricol sa inlocuiasca produsele europene

Statul rus va trebui sa aloce miliarde de euro pentru a ajuta sectorul agricol sa inlocuiasca produsele europene


Autoritatile ruse vor trebui sa aloce miliarde de euro pentru a ajuta sectorul agricol al Federatiei Ruse sa inlocuiasca produsele alimentare europene si americane puse sub embargo, a estimat, miercuri, ministrul rus al agriculturii, informeaza AFP, citat de Agerpres.

statul-porc1Autoritatile ruse vor trebui sa aloce miliarde de euro pentru a ajuta sectorul agricol al Federatiei Ruse sa inlocuiasca produsele alimentare europene si americane puse sub embargo, a estimat, miercuri, ministrul rus al agriculturii, informeaza AFP, citat de Agerpres.


'Volumul de ajutor suplimentar necesar pentru a inlocui la maxim cantitatea de produse puse sub embargo se ridica, daca e sa vorbim de masuri urgente, la cteva zeci de miliarde de ruble', a declarat Nikolai Fiodorov la postul public de televiziune Rossia 24.

Potrivit lui Fiodorov, 'exista de asemenea masuri pe termen mediu', iar 'pentru anul viitor si anii urmatori se poate vorbi despre aproximativ o suta de miliarde de ruble (2,1 miliarde de euro)'.
Rusia a decretat, la inceputul lui august, un embargo asupra celor mai multe produse alimentare exportate de tari care au sanctionat-o ca urmare a crizei ucrainene, in mod concret SUA, tarile UE, Norvegia, Canada si Australia.

Pentru anumite produse, precum carnea de porc, pestele si fructele, importurile reprezentau circa 30% din consumul pe teritoriul rus. Nu s-a constatat vreo penurie de amploare, chiar daca unele produse, precum brnzeturile frantuzesti si italiene, ca si somonul, sunt tot mai rare. Expertii, insa, atentioneaza in legatura cu o crestere a pretului si o scadere a ofertei.

Guvernul rus a declarat ca ii va supraveghea indeaproape pe distribuitori, pentru a evita orice crestere abuziva de preturi. Fiodorov a dat asigurari ca producatorii agricoli nu si-au majorat preturile. Cu toate acestea, guvernul rus a declarat ca aceste masuri, luate pentru un an, ar putea dopa productia agroalimentara a Rusiei, deja exportator major de cereale.
Insa analistii subliniaza ca va fi nevoie de ani de zile si de un sprijin public masiv pentru ca majorarea productiei rusesti sa permita compensarea efectelor embargoului.

Intre timp, Moscova cauta sa creasca importurile din alte tari, in special din America de Sud. Fiodorov a anuntat ca exista un 'interes considerabil' din partea distribuitorilor rusi pentru produse din Argentina, in mod concret pentru carne si fructe.



Poti fi interesat si de