50 de milioane de euro anual, din afaceri integrate din domeniul agriculturii si energiei

50 de milioane de euro anual, din afaceri integrate din domeniul agriculturii si energiei


Afacerile integrate din domeniul agriculturii, energiei si spatiului locativ aduc celor patru frati actionari in mai multe societati din orasul Detva, regiunea Zilinisky kraj din Slovacia, venituri anuale de 45-50 de milioane de euro, iar, cu ajutorul fondurilor europene, activitatile au fost extinse si in domeniul agroturismului.

euroi11Afacerile integrate din domeniul agriculturii, energiei si spatiului locativ aduc celor patru frati actionari in mai multe societati din orasul Detva, regiunea Zilinisky kraj din Slovacia, venituri anuale de 45-50 de milioane de euro, iar, cu ajutorul fondurilor europene, activitatile au fost extinse si in domeniul agroturismului.


Unul dintre actionari, Martin Malatinec, cel care administreaza ferma Agroserv si activitatile din domeniul constructiilor, turismului si energiei, a demarat un proiect de 7,5 milioane de euro in turismul rural, finantat in proportie de 50% din fonduri europene, intr-o zona care a apartinut unui grof maghiar si unde s-a inregistrat, in urma cu 85 de ani, cea mai scazuta temperatura din Slovacia, respectiv minus 41 de grade Celsius.

Locul a fost achizitionat recent de proprietarii Agroserv, dupa 15 ani de litigii si reglementari juridice, fiind acum in proces de reconstructie. Investitiile vizeaza constructia unei pensiuni moderne si a unei zone de agrement, totul desfasurandu-se pe o suprafata de aproape 6 hectare.

"In aceasta curte a fost masurata, in anul 1929, cea mai joasa temperatura inregistrata vreodata pe teritoriul Slovaciei, minus 41 de grade Celsius. Acum, acest spatiu se afla in reconstructie si vom avea aici o pensiune, un restaurant, zona wellness, o cladire cu apartamente, un hipodrom, un spatiu acoperit pentru echitatie si dresaj, un carusel, dar si o statie de depozitare a apei. De asemenea, locul va avea si un helesteu si o zona de comercializare a produselor traditionale obtinute din fermele proprii. Vorbim de aproape 6 hectare de teren si o investitie totala de 7,5 milioane de euro, din care 50% va fi finantata din fonduri europene. Am primit deja de la UE o transa de doua milioane de euro si estimam ca vom finaliza proiectul in anul 2016", a declarat Martin Malatinec unei delegatii de jurnalisti romani.

Acestia au vizitat, in perioada 17 - 22 august, mai multe proiecte din Slovacia realizate din fondurile europene pe dezvoltare rurala.

Firmele partenere Agroserv sunt fabrica de prelucrare a laptelui Koliba, care are o filiala si in Romania, la Cluj Napoca, si care vinde produsele obtinute in marile lanturi de magazine, o societate agricola care se ocupa de achizitia de terenuri, doua societati cu activitati stricte pe productie vegetala si zootehnica, o firma care administreaza instalatiile de biogaz si biomasa si o alta care administreaza in jur de 4.000 de locuinte din zona si unde cei patru frati detin 66% din actiuni, iar municipalitatea 34%.

"Toate societatile noastre administreaza 10.000 de hectare de terenuri agricole si 2.000 de hectare de padure. Avem 450 de angajati, iar rulajul afacerilor se ridica anual la 45 - 50 de milioane de euro. Toate aceste companii sunt interconectate si toate trebuie sa mearga pe plus", a spus slovacul Malatinec.

Acesta nu a dorit sa furnizeze informatii cu privire la profitabilitatea filialei din Romania, a profitului anual inregistrat din toate aceste activitati si ale fondurilor europene atrase pana in prezent de aceste societati.

"Suntem patru frati si fiecare se dedica altei activitati. Fratele meu are fabrica de prelucrare a laptelui, una dintre surori se ocupa de partea economica si de audit, dar si de proiectele europene, cea de-a doua sora de transporturi, certificare si functionare, iar eu de agricultura, constructii, turism si partea energetica. Impreuna cu parintii mei, in socialism, detineam 30 de hectare de teren si acum avem 10.000. Eu spun intotdeauna ca de la parinti am invatat sa fiu taran, iar de la scoala sa fiu maistru", a adaugat administratorul societatii.

Societatea Agroserv, activa in domeniul productiei agricole si cresterea animalelor, a luat fiinta in anul 1998, pana atunci proprietarul si administratorul acesteia fiind activ in fabrica de lapte Koliba, care a ajuns sa prelucreze in prezent, de la 1.500 de litri de lapte pe zi in anul 1992, la infiintare, la 180.000 de litri zilnic.

Firma detine in total 1.722 de vaci de lapte din rasa Holstein si vaci pentru carne din rasele Simmental slovac, precum si rase locale de ovine. In perspectiva eliminarii cotelor de lapte in anul 2015, sefii societatii au afirmat ca vor trebui "sa lupte" sa isi adapteze productia, astfel incat sa aiba aceleasi costuri ca si in strainatate.

"Doar societatea Agroserv are 100 de angajati si se dedica productiei de cereale, dar si cresterii animalelor (vite si oi). Avem doua instalatii de biomasa si biogaz. Pentru biomasa utilizam fan si fanete, care nu se pot folosi la hrana animalelor, iar deseurile de la animale merg in productia de biogaz de unde obtinem curent electric si caldura. (...) Pe langa cele doua instalatii, mai avem si un spatiu care prelucreaza resturile menajere sau alte resturi biologice pe care le transformam in produse pentru producerea de biomasa", a aratat Martin Malatinec.

Intrebat daca intentioneaza sa achizitioneze terenuri agricole in Romania, acesta a precizat ca pana acum nu a cumparat teren in afara granitelor Slovaciei, ci doar in regiunile in care activeaza.

In ceea ce priveste administrarea celor 4.000 de locuinte din oras si din localitatile invecinate, administratorul slovac a afirmat ca societatea lor asigura nu numai incalzirea intregului oras, dar si administrarea acestor locuinte si se ocupa si de realizarea calculelor pentru intretinere.

"Societatea este bine pozitionata economic, desi se lucreaza greu, pentru ca politicul primeaza asupra economicului (...). In ceea ce priveste rentabilitatea unei instalatii de biogaz, nu este niciodata adevarat ce prezinta dezvoltatorii, dar daca activitatea se desfasoara cu cap cred ca este un proiect cu plus. Ca un exemplu, o statie de gaze naturale vinde caldura cu 30 de euro pe MW, in timp ce noi vindem caldura produsa pe biogaz cu 8 euro pe MW. Avem si subventii pe acest sector, dar din partea Uniunii Europene, nu si din partea statului slovac", a adaugat proprietarul Agroserv.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), fosta APDRP, a organizat o vizita in Slovacia, in perioada 17 - 22 august, la proiecte de succes realizate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), transmite Agerpres.



Poti fi interesat si de