Diversificarea activitatilor genereaza venituri suplimentare pentru fermierii slovaci

Diversificarea activitatilor genereaza venituri suplimentare pentru fermierii slovaci


Societatea agricola Kel'o a Synovia "Kelo si fiii" din satul Velke Teriakovce din Slovacia detine 1.650 de hectare terenuri agricole si peste 1.500 de animale, afacerile din sectoarele vegetal, zootehnic si agroturistic fiind sustinute cu precadere din fonduri proprii, dar si din subventii si finantari europene.

diversificarea-feadr1Societatea agricola Kel'o a Synovia "Kelo si fiii" din satul Velke Teriakovce din Slovacia detine 1.650 de hectare terenuri agricole si peste 1.500 de animale, afacerile din sectoarele vegetal, zootehnic si agroturistic fiind sustinute cu precadere din fonduri proprii, dar si din subventii si finantari europene.

"Suntem in principal agricultori si lucram un teren de 1.650 de hectare. Detinem in acest loc o ferma, iar alte trei in localitatile vecine. In calitate de agricultori producem cereale, pe care in cea mai mare parte le vindem, dar crestem si animale (vite si oi) pentru productia de carne. In ferma avem in jur de 400 de capete de taurine pe care le exportam, in viu, in Turcia, Grecia si Italia, pentru ca preturile sunt foarte bune si 1.000 de ovine din patru rase. Productia vegetala de pe 1.100 ha din cele 1.650, o scoatem la vanzare. Totodata, ne dedicam si productiei silvice", a spus Norbert Kelo, cel mai mic dintre cei patru frati care administreaza aceasta afacere de familie, unei delegatii de jurnalisti romani.

Acesta a precizat ca fondurile europene pe care le-au accesat au fost folosite pentru diversificarea activitatilor, modernizarea fermelor si achizitia de cladiri si utilaje.
Ultimul proiect, in valoare de 900.000 de euro, a vizat construirea unei pensiuni turistice in care proprietarii intentionau sa isi vanda si produsele obtinute in ferma. Pentru atragerea turistilor, in conditiile in care bancile nu au fost deschise in a acorda societatii un imprumut pentru constructia pensiunilor, au fost aduse si cateva animale exotice: lame, pasari emu si crapi asiatici, alaturi de magarusi, caini, oi si vaci.

"Ne-am diversificat activitatea si am construit un spatiu ca sa vindem din produsele noastre, dupa care am inceput constructia celui de-al doilea. Bancile nu au fost deschise, au vazut aici doar un simplu teren, dar iata ca acum avem multi oaspeti care ne calca pragul. Cred ca turismul lipseste peste tot si niciunde nu este suficient. Proiectul pentru realizarea celei de-a doua pensiuni a fost in valoare de 900.000 de euro, din care 50% din fonduri europene, 20% a reprezentat avansul, iar 30% ii vom primi esalonat de la banca. Imprumutul l-am garantat cu cladirile detinute in proprietate", a adaugat Norbert Kelo.

Intrebat despre productia agricola obtinuta in acest an de pe terenurile cultivate, administratorul fermei a afirmat ca a intampinat probleme din cauza ploilor, similare cu cele ale fermierilor romani, conditiile climatice influentand calitatea productiei.

'Graul arata foarte bine, dar din momentul in care s-a inceput recoltarea, de doua luni si pana in prezent, am avut doar o singura zi fara ploaie. Cei care au reusit sa recolteze inainte de inceperea ploilor au avut o recolta buna pentru panificatie, insa dupa inceperea ploilor recolta a fost de o calitate tot mai slaba. Noi am cules la grau 5 tone la hectar si 4,5 tone la hectar la secara. Porumbul nu l-am cules inca, dar deocamdata arata foarte bine", a aratat Kelo, subliniind ca pentru cele 1.100 ha cultivate cu grau, porumb si alte culturi agricole primeste subventii europene pe suprafata de 190 de euro/ha.

In ceea ce priveste pretul graului, proprietarul fermei slovace a mentionat ca acesta depinde de momentul in care s-a incheiat contractul. "In momentul de fata, pretul este unul foarte scazut, dar cu o luna inainte de inceperea recoltarii a fost in jurul valorii de 145 de euro/tona. Graul furajer folosit pentru hrana animalelor s-a vandut la un pret de 110 euro pe tona', a mai adaugat fermierul slovac.

Acesta s-a aratat interesat de terenurile agricole din Romania si de modalitatea de achizitionare a acestora, suma de 2.000 euro pe hectar vehiculata pentru unele zone din Romania fiind considerata atractiva pentru fermierul Norbert Kelo.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), fosta APDRP, a organizat o vizita in Slovacia, in perioada 17 - 22 august, la proiecte de succes realizate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), transmite Agerpres.



Poti fi interesat si de