Gorj: Noua focare de boala limbii albastre, confirmate la nivelul judetului

Gorj: Noua focare de boala limbii albastre, confirmate la nivelul judetului


Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Gorj au confirmat existenta a noua focare de boala limbii albastre la nivelul judetului Gorj, opt dintre acestea fiind la bovine si unul la ovine, a declarat luni, pentru Agerpres, directorul institutiei, Ion Iliuta.

gorj-blue1Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Gorj au confirmat existenta a noua focare de boala limbii albastre la nivelul judetului Gorj, opt dintre acestea fiind la bovine si unul la ovine, a declarat luni, pentru Agerpres, directorul institutiei, Ion Iliuta.


Potrivit acestuia, au fost identificate 30 de bovine din opt localitati cu boala limbii albastre si un singur caz la ovine, in comuna Alimpesti. Medicii veterinari au instituit masuri restrictive pana la depistarea tuturor focarelor de boala.

"Astazi (luni - n.r.) am primit buletinul, avem opt focare la opt localitati la bovine - Turceni, Borascu, Turcinesti, Albeni, Prigoria, Bustuchin, Rosia de Amaradia, Berlesti si una la ovine la Alimpesti. Sunt 30 de probe confirmate la bovine si la specia ovina unul. Principala masura instituita este de a nu parasi exploatatia, sunt masuri restrictive pana cand vom reusi sa finalizam cu ultimul focar de boala. (...) Discutam de noua localitati confirmate, mai avem inca 26 de localitati, comune si mici orase cu suspiciuni. Deci avem in total, cu probe pozitive confirmate, in 35 de localitati focare. E bine ca avem zone, de exemplu zona de munte, unde nu avem cazuri", a spus Iliuta.

Directorul DSVSA Gorj a mai mentionat ca se continua recoltarea de probe de la toti proprietarii care semnaleaza medicilor veterinari modificari ale starii generale a organismelor animalelor.

"Continuam recoltarea de probe de la toti proprietarii de animale care se adreseaza medicului cu modificari ale starii generale a organismului, avem recoltate 200 de probe la nivel judetean (...) Iar inainte de declansarea bolii, noi aveam recoltate la nivel judetean peste 200 de probe, toate fiind negative. Boala era sub observatie", a conchis Ion Iliuta.



Poti fi interesat si de