ANSVSA: Exercitiu de simulare a aparitiei pestei porcine clasice si a pestei porcine africane la porcii mistreti

ANSVSA: Exercitiu de simulare a aparitiei pestei porcine clasice si a pestei porcine africane la porcii mistreti


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor(ANSVSA) organizeaza, miercuri si joi, la Iasi, un exercitiu national de simulare a aparitiei pestei porcine clasice si a pestei porcine africane la porcii mistreti, a anuntat Autoritatea Veterinara.

ansvsa-mistret1Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor(ANSVSA) organizeaza, miercuri si joi, la Iasi, un exercitiu national de simulare a aparitiei pestei porcine clasice si a pestei porcine africane la porcii mistreti, a anuntat Autoritatea Veterinara.


Exercitiul face parte din strategia nationala privind pregatirea pentru interventia in situatiile de urgenta generate de aparitia bolilor majore la animale.

La acest exercitiu sunt invitati sa participe reprezentanti ai ANSVSA, ai Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, ai celor 42 de DSVSA judetene, precum si reprezentanti ai administratiei locale din judetul Iasi, care au atributii in controlul bolilor majore.

"Si de aceasta data sunt prezenti specialisti din cadrul Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor din Republica Moldova, care au fost invitati sa participe in calitate de observatori. Colegii din Republica Moldova au participat si anul trecut, tot la invitatia conducerii ANSVSA, la un exercitiu de simulare pentru pesta porcina africana, care a avut loc la Bistrita-Nasaud", mentioneaza ANSVSA intr-un comunicat.

Potrivit informatiilor ANSVSA, exercitiul este de tip 'alarma' si se va desfasura in doua etape: alarma practica in teren, la suspiciunea unei boli majore a porcilor mistreti, urmata de exercitii pe teme definite, in grupuri de lucru, iar ulterior se va derula procesul de luare a deciziei la nivelul Centrului Local de Combatere a Bolilor Iasi.

Concluziile acestui exercitiu de simulare de la Iasi vor fi redactate sub forma unui raport, care va fi postat la modulul special dedicat exercitiilor de simulare, de pe pagina de web a ANSVSA.

Exercitiul de simulare de la Iasi se desfasoara in cooperare cu Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Iasi si cu Prefectura judetului Iasi, scrie Agerpres.



Poti fi interesat si de