Nagy (MADR): Criza provocata de embargoul impus de Rusia ar putea dura 6 luni

Nagy (MADR): Criza provocata de embargoul impus de Rusia ar putea dura 6 luni


Criza provocata de embargoul impus de Rusia ar putea dura 6 luni, potrivit estimarilor realizate de crescatorii de suine si pasari, a declarat, miercuri, Peter Tamas Nagy, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

nagy-madr1Criza provocata de embargoul impus de Rusia ar putea dura 6 luni, potrivit estimarilor realizate de crescatorii de suine si pasari, a declarat, miercuri, Peter Tamas Nagy, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.


"Chiar ieri am avut o intrevedere cu producatorii din domeniul suinelor si Asociatia Crescatorilor de Pasari la aceeasi masa. Romania nu are contacte directe comerciale cu Rusia, dar embargoul loveste indirect prin importuri la pret de dumping, adica sub pretul de productie al fermei, din Polonia sau Lituania, a unor produse de carne sau produse de oua. Pretul carnii de porc, in ultima perioada, a scazut si exista o problema. Aceasta problema, in urma statisticilor si evaluarilor facute chiar de ei, s-ar stabiliza la 6 luni. Deci aceasta perioada de criza, din estimari, ar dura 6 luni. Noi facem toate analizele, am luat toate datele statistice de la Agentia Vamilor, de peste tot ca sa putem monitoriza, deci suntem sub monitorizare", a spus Peter Tamas Nagy.

Acesta a afirmat ca deja au fost luate o serie de masuri iar urmatoarea intalnire va avea loc saptamana viitoare.

"In cazul fermelor de suine si de crestere a pasarilor, pe anul trei vom elibera adeverinte in cuantum de 50% pentru acel sprijin de bunastare. Era discutat un procent de 30% si am gasit solutii sa eliberam adeverinte in cuantum de 50% ca sa poata sa se imprumute in aceasta perioada de la banci pentru a putea acoperi achizitii de furaje si altele. Iar pe parte de TVA trebuie sa gaseasca impreuna cu organizatiile profesionale din cele doua domenii...zilele urmatoare se vor purta niste discutii cu Ministerul de Finante pe partea de TVA ca sa castige o amanare pe plata TVA", a declarat Peter Tamas Nagy, potrivit Agerpres.



Poti fi interesat si de