Producatorii europeni vor pierde inca 50 de milioane de euro pe an dupa extinderea embargoului rus

Producatorii europeni vor pierde inca 50 de milioane de euro pe an dupa extinderea embargoului rus


Producatorii europeni din sectorul agroalimentar risca sa piarda peste 50 de milioane de euro pe an dupa decizia Rusiei de a include pe lista produselor vizate de embargoul impus anterior Uniunii Europene si maruntaiele, fainile si grasimile animale precum si alte produse derivate de pe urma procesarii bovinelor, porcinelor si pasarilor, relateaza AFP citand date publicate miercuri de Comisia Europeana.

prod-euro1Producatorii europeni din sectorul agroalimentar risca sa piarda peste 50 de milioane de euro pe an dupa decizia Rusiei de a include pe lista produselor vizate de embargoul impus anterior Uniunii Europene si maruntaiele, fainile si grasimile animale precum si alte produse derivate de pe urma procesarii bovinelor, porcinelor si pasarilor, relateaza AFP citand date publicate miercuri de Comisia Europeana.


Tara cea mai afectata de extinderea embargoului este Irlanda, care exporta 18% din produsele europene din aceasta categorie. Urmeaza Austria, Lituania, Germania si Franta, fiecare cu procente de peste 10%.

Pe ansamblu, produsele vizate de noua restrictie a guvernului rus, anuntata luni si justificata cu pretextul nerespectarii normelor sanitare, insumeaza jumatate din valoare exporturile de produse bovine europene catre Rusia. Pana in prezent acest sector era mai putin afectat de embargoul instituit de Moscova in luna august ca represalii la sanctiunile decise de statele occidentale in urma actiunilor destabilizatoare ale Rusiei in Ucraina. Comisia Europeana a acordat de atunci companiilor afectate de embargoul rus ajutoare in valoare de 334 de milioane de euro.

Cat despre neregulile invocate de Rusia, care sustine ca a constatat 17 incalcari ale normelor sanitare si a descoperit urme de antibiotice in produse provenite in special din Germania, Italia si Polonia, Comisia Europeana a declarat ca efectueaza verificari. Totusi, un purtator de cuvant al Comisiei, Frederic Vincent, a tinut sa precizeze ca in UE standardele fitosanitare sunt printre cele mai severe, drept urmare noile restrictii ale Moscovei sunt surprinzatoare.

Inaintea embargoului adoptat in timpul verii, in ianuarie, cand relatiile dintre Rusia si UE incepeau sa se deterioreze, guvernul de la Moscova a instituit un embargou asupra produselor din carne de porc provenite din UE, motivul oficial fiind descoperirea unor cazuri de febra porcina africana la animale din Lituania si Polonia. Contestand aceasta justificare, Uniunea Europeana a sesizat Organizatia Mondiala a Comertului, transmite Agerpres.



Poti fi interesat si de