Reducerea TVA la alte categorii de produse alimentare se va afla pe agenda discutiilor cu FMI

Reducerea TVA la alte categorii de produse alimentare se va afla pe agenda discutiilor cu FMI


Reducerea TVA la alte categorii de produse alimentare se va afla pe agenda discutiilor din luna decembrie cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), a anuntat, joi, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, la seminarul organizat de revista de specialitate Industria Carnii.ro.

botanoiu-timis1Reducerea TVA la alte categorii de produse alimentare se va afla pe agenda discutiilor din luna decembrie cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), a anuntat, joi, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, la seminarul organizat de revista de specialitate Industria Carnii.ro.


"In luna decembrie este o noua runda de negocieri cu FMI, iar noi punem pe agenda discutiilor si acest proiect privind reducerea TVA si la alte alimente pentru ca este unul care aduce plus valoare consumatorului din Romania si ne aseaza pe aceeasi lungime de unda cu celelalte state membre. In primul rand, vom aduce in discutie efectele pozitive ale reducerii TVA la paine si vom prezenta studiile pe care le avem facute pentru carne, legume-fructe si lapte. Speram sa avem si succes. Ar fi bine sa-i convingem ca o astfel de masura va aduce o crestere a competitivitatii in industria alimentara, un consum mai bun, ajutand totodata la garantarea locurilor de munca", a spus Botanoiu.

Acesta nu a oferit detalii privind studiile si rapoartele efectuate in acest sens, deoarece Ministerul Finantelor va intra in negocieri cu partenerii internationali si ei vor stabili procedura exacta, insa a precizat ca pana la data de 3 decembrie, cand vor incepe efectiv negocierile, va mai exista o intalnire intre reprezentantii MADR si cei ai MFP, in vederea stabilirii pozitiei finale fata de finantatorii externi.

"Noi ramanem adevaratii sustinatori ai acestui proiect de reducere a TVA. Am reusit sa reducem TVA la paine si vom continua cu tot ceea ce inseamna celelalte sectoare. Din reducerea TVA la paine am constatat ca firmele mari nu au mai intrat in insolventa si ca exista o competitivitate reala pe piata, dar si faptul ca s-a redus pretul painii la consumatorul final si au ramas circa 100 de milioane de euro care s-au dus in alte sectoare de activitate", a adaugat Botanoiu.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii a subliniat ca reducerea birocratiei din sistem a fost in atentia autoritatilor, alaturi de reducerea fiscalitatii, prin simplificarea noului PNDR, deschideri continue de sesiuni de depunere de proiecte sau prin eliminarea dublei impozitari.

"Am redus la 14 masurile din noul PNDR, am cautat sa facem sesiuni continue si am impus in proiectele din Parlament cu privire la functionarea organizatiilor profesionale si a cooperativelor sa avem un singur tip de impozitare, adica daca este membru al unei cooperative sa plateasca doar cooperativa, nu si agricultorul, persoana fizica. Incercam sa imbunatatim mediul in care ne desfasuram activitatea", a mai spus secretarul de stat.

Pe de alte parte, vicepresedinte Asociatiei Romane a Carnii, Radu Timis, considera ca in negocierile cu FMI privind reducerea TVA ar trebui prezentata intr-un mod cat mai serios si profesionist situatia banilor incasati efectiv de catre stat din TVA 24%, dar si dintr-o taxa redusa la 5% sau 9%.

"De 4 ani cerem la Finante si ANAF sa ne poata demonstra cati bani vin la bugetul de stat din industria noastra de 3,5 miliarde de euro, dar nimeni nu a facut acest lucru. Cerem din nou acest lucru ca atunci cand intram in negocieri cu FMI sa aratam efectiv cati bani se intorc din 3,5 miliarde de euro. Cred ca se intorc doar 50 de milioane de euro pentru ca restul se fura. Daca 75% din TVA nu se incaseaza la nivel national cum putem crede ca in carne, care este cea mai tentata, se incaseaza 25%? Cred ca nici 5% nu incasam si atunci de unde punem 400 de milioane de euro? Daca vom face acest lucru impreuna cu MFP vom avea acest atu in fata FMI pentru ca oricum acesti bani nu exista in buget, iar atunci cand vom avea TVA de 5% sau de 9% vor veni de doua ori mai multi bani la buget", a adaugat vicepresedintele ARC.

O misiune comuna de experti ai Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) se va afla la Bucuresti in perioada 2-10 decembrie pentru a discuta cu autoritatile romane proiectul legii bugetului pentru anul 2015. Misiunea va fi condusa din partea FMI de Andrea Schaechter, iar din partea CE de Istvan Szekely.

'Misiunea este una dedicata strict proiectului legii bugetului, nu reprezinta o misiune de evaluare a angajamentelor pe care tara noastra si le-a asumat in fata FMI in cadrul acordului de tip preventiv semnat intre partea romana si reprezentantii creditorilor externi. Ulterior discutiilor cu reprezentantii institutiilor financiare internationale, proiectul legii bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice si transmis Guvernului spre aprobare', a precizat Ministerul Finantelor Publice, conform Agerpres.



Poti fi interesat si de