Radu Timis (ARC): Industria mezelurilor asigura 95% din produsele de pe piata

Radu Timis (ARC): Industria mezelurilor asigura 95% din produsele de pe piata


Industria mezelurilor din Romania asigura 95% din produsele care se vand pe piata autohtona, insa, la exporturi, preturile nu sunt competitive cu cele din Uniunea Europeana, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Radu Timis, la seminarul organizat de revista Industria Carnii.ro.

radu-timis-tva11Industria mezelurilor din Romania asigura 95% din produsele care se vand pe piata autohtona, insa, la exporturi, preturile nu sunt competitive cu cele din Uniunea Europeana, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Radu Timis, la seminarul organizat de revista Industria Carnii.ro.


"Este un lucru bun ca 95% din ceea ce se vinde azi din industria mezelurilor sunt produse autohtone, dar din pacate avem probleme de competitivitate si asta se vede in exporturile noastre catre Comunitatea Europeana, unde nu reusim sa avem preturi la fel de bune nici macar pe segmentul de private label (n.r. marca proprie) pentru ca in aceasta evolutie de 24 de ani fiecare a facut dupa ureche. Asta este realitatea. Daca luam fiecare unitate in parte, ea produce de la 200 de tipuri de produse in sus si in aceste conditii, cum poti sa fii competitiv cu piata UE?", a afirmat Timis.

Acesta a precizat ca una din problemele unitatilor romanesti din industria mezelurilor este legata si de nivelul de tehnologie, care a devenit mult mai evoluat in tarile UE, insa cel mai important lucru ramane faptul ca "nu reusim sa avem o masa critica".

"Unitati mari din Polonia si Germania produc 10-20 de produse, in timp ce noi producem foarte multe si la un pret mare. (...) De exemplu, in compania mea am introdus un nou tip de management, care s-a introdus in mai multe companii mari din intreaga lume si din diferite sectoare, si am ajuns la o crestere de productivitate de 30 si chiar de 40%. (...) Lucrul acesta ne permite sa avem preturi bune si o calitate constanta, dar si o eficienta in bani de 35%", a explicat Radu Timis. In opinia acestuia, evaziunea fiscala din TVA pe tot ceea ce inseamna industrie si consum in Romania se ridica la 13 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca 75% din TVA nu se colecteaza.

"Prin reducerea TVA la carne, incasarile la buget vor fi trei ori mai mari si ceea ce este mai important este faptul ca va creste consumul. Daca maine TVA la carne va fi de 9%, preturile la produsele firmei mele scad cu 15%. Nu avem decat o sansa si nu doar la carne, pentru ca tot ceea se se vinde in piata trebuie sa aiba TVA de 9%. Deja viitorul presedinte al Romaniei are in platforma sa TVA de 19% si TVA diferentiat la alimente. Cred ca este un lucru intelept pentru ca numai asa vom putea merge mai departe, vom putea sa investim in industrie si sa devenim competitivi in UE", a mai spus presedintele ARC.

Realitatile industriei carnii din Romania au fost dezbatute, miercuri si joi, de cei mai importanti lideri de piata din sectorul agroalimentar, impreuna cu reprezentantii institutiilor statului si ai asociatiilor profesionale, intr-un seminar organizat de revista de specialitate Industria Carnii.ro. La eveniment au participat peste 100 de companii din toata tara si aproximativ 300 de invitati din agricultura, zootehnie si industria alimentara.



Poti fi interesat si de