UE va putea din nou sa exporte bovine vii in Rusia

UE va putea din nou sa exporte bovine vii in Rusia


Tarile membre ale Uniunii Europene vor putea relua exporturile de bovine vii spre Rusia, dupa ce aceasta tara a ridicat un embargou introdus in 2012, iar unele din statele membre UE vor putea sa reia si exporturile de produse derivate de pe urma procesarii bovinelor, interzise in luna octombrie, a anuntat vineri Ministerul francez al Agriculturii, transmite AFP.

bovine-rusia1Tarile membre ale Uniunii Europene vor putea relua exporturile de bovine vii spre Rusia, dupa ce aceasta tara a ridicat un embargou introdus in 2012, iar unele din statele membre UE vor putea sa reia si exporturile de produse derivate de pe urma procesarii bovinelor, interzise in luna octombrie, a anuntat vineri Ministerul francez al Agriculturii, transmite AFP.


Ridicarea embargoului cu privire la bovinele vii se aplica pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, a precizat Ministerul francez al Agriculturii. Moscova a interzis aceste importuri in luna februarie 2012 pentru a impiedica raspandirea virusului Schmallenberg insa in urma discutiilor bilaterale intre Franta si Rusia autoritatile ruse au decis sa ridice, fara conditii, embargoul cu privire la bovinele vii si materialul genetic.

Pentru al doilea embargou, cel vizand organele, fainile si grasimile animale precum si alte produse derivate de pe urma procesarii bovinelor, porcinelor si pasarilor, Rusia a decis sa autorizeze reluarea importurilor numai pentru Franta, Danemarca, Olanda si Italia. In luna octombrie, cand Rusia a introdus acest al doilea embargou, Comisia Europeana a estimat ca masura ar putea sa provoace pierderi de 50 de milioane de euro crescatorilor europeni de bovine.

Inainte de aceasta decizie, sectorul bovinelor a fost putin afectat de embargoul introdus in luna august de Moscova pentru produsele agroalimentare europene, in reactie la sanctiunile economice adoptate de UE pentru rolul Rusiei in criza din Ucraina. Lista include produse din carne si lapte, precum si fructe si legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia si Norvegia, scrie Agerpres.



Poti fi interesat si de