Harghita: Peste 40 milioane de euro pentru fermieri

Harghita: Peste 40 milioane de euro pentru fermieri


Fermierii harghiteni au primit in aceasta luna, in total, peste 40 de milioane de euro, reprezentand plata in avans a subventiilor agricole acordate de Uniunea Europeana.

euro2Fermierii harghiteni au primit in aceasta luna, in total, peste 40 de milioane de euro, reprezentand plata in avans a subventiilor agricole acordate de Uniunea Europeana.


Directorul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) Harghita, Haschi Andras, a declarat pentru Agerpres ca avansul s-a platit pentru aproape 31.000 de fermieri si o suprafata de 185.000 de hectare.

'Am platit catre fermieri, in prima parte a lunii noiembrie, o suma de 69 de euro pe hectar, adica jumatate din subventia de baza pe suprafata, care va insuma in total 139 de euro pe hectar. In a doua transa, din 15 noiembrie, am inceput sa platim 75% din subventia pentru zona montana defavorizata si platile de agromediu. (...) Cu alte cuvinte, fermierii au primit pentru o suprafata de teren arabil o suma de aproximativ 150 de euro pe hectar si pentru pasuni si fanete au primit 285 de euro. Platile au fost finalizate, in judet intrand peste 40 milioane de euro', a declarat Haschi Andras.

Acesta a precizat ca APIA Harghita a inceput deja demersurile pentru efectuarea platilor finale si se preconizeaza ca fermierii vor primi toti banii pana de Craciun, suma totala fiind de aproximativ 20 milioane euro.

'Trebuie stiut ca doar in 2012 s-a platit toata subventia in acelasi an. Termenul limita pentru plata subventiei este anul urmator, candva in mijlocul verii, dar vizavi de acest termen noi am platit anul acesta aproape toata subventia, ceea ce este un lucru foarte imbucurator din punctul de vedere al fermierului', a spus seful APIA Harghita.

Datele statistice arata ca fermierii harghiteni au primit in ultimii sapte ani, de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, peste 300 de milioane de euro, reprezentand subventii pe suprafata, fonduri accesate prin Agentia de Plati si Interventii.



Poti fi interesat si de