Botanoiu: Chinezii vor sa gaseasca un abator mare in Romania

Botanoiu: Chinezii vor sa gaseasca un abator mare in Romania


Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a declarat recent ca exista interes din partea chinezilor pentru achizitia unor unitati de productie in Romania, cum ar fi de exemplu un abator de carne sau o fabrica de lapte.

botanoiu11Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a declarat recent ca exista interes din partea chinezilor pentru achizitia unor unitati de productie in Romania, cum ar fi de exemplu un abator de carne sau o fabrica de lapte.



Din pacate, insa, solicitarea adresata de minister reprezentantilor celor doua sectoare a trecut neobservata.

Daca am putea ca industria sa tina pasul cu acordurile pe care statul le-a incheiat, cred ca as fi foarte multumit. Ambasada Romaniei din China ne solicita cu insistenta sa indicam doua companii din Romania, una pentru producerea laptelui si alta pentru un abator mare de carne, indiferent ca este pe porc, bovine sau ovine, cu care sa intre in contact. Ei zic ca nu vin cu oameni din China sa lucreze aici, ci vor sa cumpere unitati din Romania. Daca noi am incheiat un acord cu ei si suntem in stare s-o facem ca stat, iar sectoarele din spate nu tin pasul cu acordurile incheiate de statul roman, cred ca avem o problema, a declarat Daniel Botanoiu la Seminarul Integrat organizat de revista INDUSTRIA CARNII.RO.

In ciuda deschiderii anuntate de autoritatile chineze cu privire la importurile de carne de porc si vita, dar si de animale vii din Romania, lucrurile nu au avansat, ramanand mai mult la stadiul de discutii.

Mingea este in curtea lor, cel putin pentru carne de porc. Noi ne-am facut datoria, atat ANSVSA, cat si unitatile care si-au depus dosarele pentru acreditare pentru exportul de carne de porc. Mai este un singur pas care trebuie facut: aceste unitati sa fie listate pe site-ul CNC-ului, un organism care acrediteaza firmele care pot sa exporte in China. Am facut invitatii colegilor din China sa vina sa discutam si despre carnea de oaie si despre lapte si produse din lapte. Am insistat ca ei sa vina in Romania. Pe zona de taurine vii, suntem iarasi limitati de boala limbii albastre, iar in ce priveste carnea de taurine suntem in stadiul de armonizare a protocoalelor tehnice si mai ales a conditiilor tehnice de export de carne de taurina, a declarat fostul sef al ANSVSA, Vladimir Manastireanu, prezent la evenimentul organizat de revista INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de