INS: Crestere a numarului total de porcine sacrificate, in octombrie

INS: Crestere a numarului total de porcine sacrificate, in octombrie


Numarul total al animalelor sacrificate a fost crescut, in octombrie, la porcine, comparativ cu aceeasi perioada din 2013, in timp ce la bovine, ovine, caprine si pasari s-au consemnat scaderi, arata datele provizorii ale Institutului National de Statistica /INS/, publicate marti.

ins-poorcine1Numarul total al animalelor sacrificate a fost crescut, in octombrie, la porcine, comparativ cu aceeasi perioada din 2013, in timp ce la bovine, ovine, caprine si pasari s-au consemnat scaderi, arata datele provizorii ale Institutului National de Statistica /INS/, publicate marti.


Conform sursei citate, in octombrie 2014, comparativ cu octombrie 2013, numarul total de bovine sacrificate a scazut cu 3,1%, iar greutatea lor in carcasa a crescut cu 8%. De asemenea, numarul sacrificarilor de bovine in unitatile industriale specializate a ramas constant, iar greutatea lor in carcasa a crescut cu 0,2%.

In plus, numarul total de porcine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 11,2%, iar sacrificarile in unitatile industriale specializate au crescut atat numeric, cat si la greutatea in carcasa cu 6,9%, respectiv cu 9,2%.

Pe de alta parte, numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 2,2%, respectiv cu 2,8%. Sacrificarile de ovine si caprine in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au crescut de 2,2 ori, respectiv de 2,1 ori.

Datele INS releva, totodata, ca numarul total al pasarilor sacrificate a scazut cu 2,6%, iar greutatea in carcasa a acestora a crescut cu 2,3%. In plus, in unitatile industriale specializate s-au inregistrat cresteri atat la numarul pasarilor sacrificate (+6%), cat si la greutatea in carcasa a acestora (11,1%).

La nivelul lunii octombrie a acestui an, fata de septembrie 2014, numarul total de bovine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 18,9%, respectiv cu 21,5%. In unitatile industriale specializate, numarul de bovine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 7,7%, respectiv cu 9%. In luna analizata, ponderea bovinelor sacrificate in unitatile industriale specializate a fost de 22,2% din totalul sacrificarilor de bovine.

Numarul total de porcine sacrificate si greutatea acestora in carcasa au crescut cu 1,3%, respectiv cu 3,7%, in timp ce sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate au avut o pondere de 89,9% din totalul porcinelor sacrificate. Numarul de porcine sacrificate in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 5%, respectiv cu 7,8%.

Numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au scazut cu 15,3%, respectiv cu 13%. Taierile in unitatile industriale specializate au avut o pondere de 9,2% din totalul sacrificarilor de ovine si caprine. In acest tip de unitati, numarul de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 32%, respectiv cu 38,5%.

In ceea ce priveste numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea in carcasa a acestora, s-au consemnat cresteri cu 1,5%, respectiv cu 4,6%. Pe de alta parte, in unitatile industriale specializate s-au realizat 87% din totalul taierilor de pasari. Sacrificarile in acest tip de unitati au crescut atat la numarul de pasari sacrificate, cat si la greutatea in carcasa cu 3,8%, respectiv cu 6,5%.

Potrivit INS, in perioada octombrie 2013 - octombrie 2014, cele mai mari cresteri ale greutatii in carcasa s-au inregistrat in lunile aprilie si decembrie la ovine si caprine, respectiv la porcine, cand au avut loc sacrificarile traditionale ocazionate de Sarbatorile de Paste si Craciun.

Sursa datelor INS o reprezinta informatiile lunare privind sacrificarile totale de animale si pasari sunt obtinute prin insumarea datelor provenite din doua surse: cercetarea statistica lunara pentru unitatile industriale specializate (abatoare) si estimari ale sacrificarilor din afara abatoarelor (numarul de animale si pasari sacrificate si greutatea in viu a acestora, scrie Agerpres.



Poti fi interesat si de