Functionari si experti de la APDRP Iasi, trimisi in judecata

Functionari si experti de la APDRP Iasi, trimisi in judecata


Administratori de firme, functionari de la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) Iasi si Inspectoratul Judetean in Constructii Iasi, un fost primar si un consilier judetean au fost trimisi in judecata de DNA pentru fraude cu fonduri europene.

fct1Administratori de firme, functionari de la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) Iasi si Inspectoratul Judetean in Constructii Iasi, un fost primar si un consilier judetean au fost trimisi in judecata de DNA pentru fraude cu fonduri europene.


Potrivit DNA, au fost trimisi in judecata Elena Curcudel, primar al comunei Mironeasa la data faptelor; Dorinel Modreanu si Gabriela Pavel, reprezentanti ai SC Europroiect SRL Focsani; Liliana Rascovici, Leonard Trufanda, Gabriela Balan, Maricela Coneac, Mariana Berheci, Florin Melniciuc si Adrian Cotiga, membri ai comisiei de receptie la terminarea lucrarilor pentru obiectivul de investitie "Modernizarea drumului comunal DC 49 Schitu Hadambului - Ursita - Mironeasa".

De asemenea, au fost deferiti justitiei Ciprian Safir si Costica Pozner Luca, administrator, respectiv director la SC Conbetas SRL Vaslui; Carmen Musat, expert in cadrul Inspectoratului Judetean in Constructii Iasi.

In judecata au fost trimisi si mai multi experti de la APDRP Iasi: Dumitru Uzuru, Doroftei Boca, Eugeniu Isbasa, precum si Gheorghe Padure (functionar) si Liviu Gabriel Bulgaru, consilier judetean si director in cadrul APFRP Iasi la data faptelor (in prezent suspendat).

Anchetatorii sustin ca, la data de 28 martie 2008, comuna Mironeasa, prin reprezentantul sau legal, a depus la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit lasi, o cerere prin care a solicitat acordarea unei finantari comunitare nerambursabile, pentru implementarea proiectului intitulat "Modernizare drum comunal DC 49, Schit Hadambu - Ursita - Mironeasa si achizitionare utilaje si echipamente pentru servicii publice".

Conform cererii de finantare, valoarea totala a proiectului a fost estimata la 10.596.474 lei, din care valoarea cheltuielilor eligibile a fost de 8.904.600 lei, iar suma cheltuielilor neeligibile a fost de 1.691.874 lei.

Potrivit cererii de finantare, proiectul avea ca obiective modernizarea drumului comunal DC 49, format din 4 tronsoane cu o lungime totala de 9,88 km precum si achizitionarea urmatoarelor utilaje: un autogreder complet echipat, un tractor transport, o remorca basculabila si o cisterna apa cu pompa.

In data de 11 septembrie 2008, a fost incheiat contractul pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil in conditiile Programului National pentru Dezvoltare Rurala, intre APDRP si comuna Mironeasa, in calitate de beneficiar.

Ulterior, la data de 25 octombrie 2011, acest contract a fost atribuit firmei SC Conbetas SRL Vaslui, pentru suma de 4.336.773 lei.

Observand faptul ca lucrarile de modernizare a drumului nu vor fi finalizate de catre Conbetas SRL pana la data expirarii termenului de implementare a proiectului, respectiv 11 iunie 2012, fiind inevitabila (in mod legal) rezilierea contractului si recuperarea finantarii, Elena Curcudel, primar al comunei Mironeasa, a determinat receptionarea lucrarilor, fara ca acestea sa fie executate integral.

In acest sens, ea a intocmit, respectiv a determinat intocmirea mai multor inscrisuri false, dupa care a depus la autoritatea contractanta cererea ultimei transe de plata, in valoare de 1.826.825 lei.

In ziua de 15 iunie 2012, Dumitru Uzuru, in calitate de reprezentant al APDRP Iasi, a luat cunostinta despre faptul ca lucrarile erau departe de a fi finalizate, vizualizand personal locul executiei acestora, impreuna cu echipa de cercetare la fata locului.

Dupa ce a revenit la sediul institutiei, el i-a informat verbal pe expertii APDRP Iasi despre cele constatate, fara sa intocmeasca vreo informare scrisa si nici nu a semnalat suspiciunea de frauda.

Ulterior, desi reprezentantii beneficiarului finantarii europene au depus alte documente, care atestau ca lucrarile de reabilitare a drumului fusesera finalizate dupa expirarea termenului de implementare a proiectului, acestia au intocmit documente in care erau atestate mentiuni necorespunzatoare referitoare la stadiul proiectului, omitand sa mentioneze faptul ca proiectul nu fusese integral realizat in termenul contractual, ca beneficiarul depusese documente false pentru a ascunde acest lucru si pentru a obtine fara drept ultima transa a finantarii.

De asemenea, acestia nu au luat nicio masura pentru semnalarea fraudei, inlesnind, cu stiinta, obtinerea fara drept a ultimei transe a finantarii nerambursabile.

Urmarea acestor actiuni a fost obtinerea fara drept, de catre comuna Mironeasa, a sumei de 1.810.179 lei, din care 1.448.143 lei din bugetul UE si 362.035,92 lei din bugetul national.

In cauza, procurorii au dispus masura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri ce apartin inculpatilor, scrie Agerpres.



Poti fi interesat si de