Romania isi pastreaza cota de pescuit la calcan

Romania isi pastreaza cota de pescuit la calcan


Romania isi pastreaza cota de pescuit la calcan la 43,5 tone pentru anul 2015, desi au fost discutii numeroase pentru reducerea cu 15% a cotei de calcan din Marea Neagra, a declarat, luni, pentru Agerpres secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, care participa la Bruxelles la Consiliul Agricultura si Pescuit al Uniunii Europene.

calcann1Romania isi pastreaza cota de pescuit la calcan la 43,5 tone pentru anul 2015, desi au fost discutii numeroase pentru reducerea cu 15% a cotei de calcan din Marea Neagra, a declarat, luni, pentru Agerpres secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, care participa la Bruxelles la Consiliul Agricultura si Pescuit al Uniunii Europene.


"Romania a reusit sa mentina pentru anul 2015 la 43,5 tone cota de pescuit la calcan si la 3.500 de tone cota la sprot, desi au fost discutii numeroase de a reduce cu 15% cota de calcan din Marea Neagra. S-a decis ca este necesar sa intarim inspectia si controlul in sector si sa avem o mai buna gestionare a cotei. Vom face acest lucru mai ales acum cand Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura a trecut din nou la Ministerul Agriculturii", a precizat Botanoiu.

De asemenea, in cadrul reuniunii de la Bruxelles au fost analizate modificarile pe un document de pozitie privind agricultura ecologica, propunerile pentru cresterea finantarilor prin programul fructe si legume in scoli precum si finantarile acordate tinerilor fermieri.

"Romania a fost printre initiatorii unui proiect care vizeaza cumpararea de terenuri agricole de catre tinerii fermieri cu dobanda zero, cu conditia ca ei sa detina un plan de afaceri si sa respecte solicitarile privind pregatirea in domeniul de activitate. In cadrul reuniunii am analizat si 19 articole din 43 pe documentul de pozitie privind agricultura ecologica. De asemenea, discutiile s-au axat si pe o mai buna gestionare si finantare pentru programul european privind consumul de fructe si legume in scoli. Discutiile continua in aceasta seara pe masurile care vor fi luate in sectorul carnii si laptelui in contextul embargoului rusesc", a spus Botanoiu.

Comisia Europeana a incercat, pentru al patrulea an la rand, sa obtina o reducere de 15% a cotei de calcan in Marea Neagra, in ideea de a asigura un pescuit sustenabil. In pofida intentiei Executivului comunitar, cotele de pescuit la calcan pentru Bulgaria si Romania au ramas neschimbate in urma obiectiilor ridicate de autoritatile de la Sofia si Bucuresti.



Poti fi interesat si de