Jurconi: Sectorul zootehnic ar putea intra in colaps

Jurconi: Sectorul zootehnic ar putea intra in colaps


Anul 2014 a fost unul dificil pentru sectorul zootehnic, din cauza interdictiilor la exportul de animale vii in zona Orientului Mijlociu din cauza bluetongue, pagubele estimate pana in prezent ridicandu-se la peste 150 milioane de euro, a declarat presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor din Agricultura, Industrie Alimentara si Servicii Conexe Pro Agro, Alex Jurconi, intr-un interviu acordat Agerpres.

jurconialexx1Anul 2014 a fost unul dificil pentru sectorul zootehnic, din cauza interdictiilor la exportul de animale vii in zona Orientului Mijlociu din cauza bluetongue, pagubele estimate pana in prezent ridicandu-se la peste 150 milioane de euro, a declarat presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor din Agricultura, Industrie Alimentara si Servicii Conexe Pro Agro, Alex Jurconi, intr-un interviu acordat Agerpres.


Nu este insa singura criza cu care s-au confruntat fermierii romani in ultimii ani si care le-a adus pierderi semnificative. Acestia au mai fost afectati si de scandalul carnii de cal etichetata drept carne de vita sau de embargoul impus de Rusia la importul de carne din UE.

S-au facut evaluari si este vorba de pierderi de sute de milioane de euro. Desi nu intotdeauna sunt in concordanta datele statistice ale ministerului cu cele pe care le detinem noi, estimez ca tot acest export reprezinta in jur de 150 - 200 milioane de euro. Acesta este impactul, in acest moment, al absentei comertului cu animale vii in tarile terte. Daca adaugam si criza carnii de bovine, aparuta la inceputul anului 2013, care ne-a scos din piata din cauza crizei carnii de cal si importantul impact al embargoului rus asupra pietei carnii de porc, care a facut ca preturile sa se prabuseasca in Romania, la producatori, cu peste 30%, avem in fata un an dificil pentru zootehnie. Noi am reactionat impreuna cu membrii nostri si am afimat ca, in lipsa unor masuri concrete de suport, sectorul poate sa intre in colaps in urmatoarele luni, a declarat Alex Jurconi.

Presedintele Pro Agro considera ca formele directe de ajutor de stat sunt singurele solutii pentru redresarea sectorului zootehnic, disponibile atat in plan european, cat si national.



Poti fi interesat si de