Record mondial pentru industria carnii din Romania

Record mondial pentru industria carnii din Romania


Ziua Nationala a adus Romaniei un record de Guiness Book, dar si o confirmare a valorii industriei locale a carnii.

carnatt1Ziua Nationala a adus Romaniei un record de Guiness Book, dar si o confirmare a valorii industriei locale a carnii.


De 1 decembrie, Carrefour Romania si Aldis au primit Certificatul Guinness World RecordsTM pentru cel mai lung carnat din lume. Produsul, preparat din carne tocata cruda, a masurat 62,745 km lungime, adica cam cat distanta dintre Bucuresti si Ploiesti, si a avut o greutate de 45 tone.

Realizarea recordului a implicat si participarea altor companii, cum ar fi Multivac, reprezentantul Risco in Romania sau Darimex International, care au asigurat logistica necesara. Vechiul record mondial de 59,14 km era detinut de englezi.

Recordul a fost prezentat spre omologare chiar de Ziua Nationala a Romaniei, in parcarea Ploiesti Shopping City, in comuna Blejoi, in prezenta oficialilor Guinness World Record TM si a tuturor participantilor la eveniment. In spatele acestei realizari s-a aflat insa efortul sustinut a peste 100 de oameni, de la cei care au realizat proiectul tehnic, pana la oamenii care au umplut carnatii o noapteintreaga sau specialistii care au asigurat buna functionare a masinilor. O munca de aproximativ 16 ore ale carei roade au fost culese a doua zi, cand a fost doborat vechiul record, iar cei prezenti la eveniment s-au bucurat de calitatile carnatului de Guiness Book.

La final, o parte din produsul-record a fost donata in scopuri caritabile, insa doritorii au putut sa cumpere la metru bucati din cel mai lung carnat din lume.

Vanzarea carnatilor a fost realizata de reteaua de hipermarketuri a Carrefour. In ciuda conditiilor meteo vitrege, afara era un frig de crapau pietrele, rezultatul a fost pe masura. Nu doar ca a fost doborat recordul detinut de englezi, ci a doua zi toata lumea a sarbatorit Ziua Nationala cu carnati de Guiness Book pe ritmuri de muzica populara. A fost o premiera nu doar pentru Carrefour si Aldis, ci din multe puncte de vedere si pentru industria locala a carnii.

Patru saptamani pentru doborarea unui record

Chiar daca pentru multi ar putea sa para imposibil, cea mai mare parte a celor implicati in organizarea evenimentului au avut la dispozitie doar cateva saptamani. Pentru Carrefour, insa, initiatorul proiectului, pregatirile au inceput in luna aprilie, dar ultima luna a fost cea mai intensa. Evenimentul in sine a durat trei zile, de sambata pana luni.

In magazinele Carrefour s-au testat diferite concepte de productie si de vanzare. Productia pentru record s-a realizat in parcarea magazinului Carrefour Ploiesti, iar vanzarea carnatilor s-a efectuat prin reteaua de hipermarketuri Carrefour. Acesta este primul eveniment Guinness World Record la care Carrefour a luat parte. Prin colaborarea cu Aldis am dorit sa ne reafirmam angajamentul fata de produsele romanesti si naturale, cel mai lung carnat fiind preparat din carne de porc 100% romaneasca si fara condimente cu E-uri, au declarat reprezentantii retelei de hipermarketuri.

Pentru producatorul de mezeluri Aldis din Calarasi, participarea la realizarea recordului mondial a venit in urma propunerii primite din partea Carrefour Romania. Ni s-a parut un proiect interesant, aproape imposibil de realizat mai mult de 60 km de carnat proaspat din ingrediente 100% naturale, cu un diametru de minim trei cm, in membrana continua, in mai putin de 15 ore, cu mai putin de 50 de oameni, intr-un cort la minus 3 grade, motiv pentru care am dorit sa realizam imposibilul, a precizat conducerea companiei.

De la o simpla idee pana la doborarea recordului detinut de englezi au fost necesare aproximativ patru saptamani, 50 de persoane de la Aldis si 50 de la Carrefour, potrivit informatiilor furnizate de producatorul de mezeluri. Cele doua companii sunt si cele care au definitivat proiectul din punct de vedere tehnic.

Impreuna cu partenerul nostru Carrefour am realizat reteta ce trebuia sa contina ingrediente 100% naturale. Urmatorul pas a fost construirea celor 45 de mese de lucru, pe care urma sa fie asezat carnatul intr-o linie continua neintrerupta. Acestea au fost proiectate astfel incat sa permita asezarea carnatului pe patru nivele, cu o lungime de 1,95 m, 24 de fire pe 34 de randuri, ceea ce a implicat coborarea acestora la un nivel de 40 cm inaltime si construirea de pereti laterali detasabili pentru sustinerea celor aproximativ 1,2 tone de carnat/masa lucru, au afirmat reprezentantii Aldis.

Tocarea si malaxarea celor 50 tone carne a fost facuta sambata, 29 noiembrie, in fabrica Aldis din Calarasi, carnea fiind depozitata in 277 de cimbere, iar ulterior transportata in opt camioane la punctul de lucru din Ploiesti In timp ce in cortul montat in parcarea Carrefour Ploiesti finalizam aranjarea unei sectii de productie, din Aldis Calarasi plecau catre Ploiesti personalul implicat (40 de lucratori, ingineri, manageri de productie), cat si mesele de lucru, carnea tocata, membrane si tot echipamentul necesar in productie. Sectia de productie a fost asezata intr-un spatiu amenajat si igienizat conform normelor HACCP si consta in cinci masini de umplut RISCO RS 405 cu cate noua mese de lucru/masina cu cate o echipa de sase oameni/masa si cu cate un responsabil tehnic ca si suport pentru fiecare echipa. Aceasta fabrica din cort a functionat continuu timp de 16 ore, de la ora 19.00 duminica 30 noiembrie, pana luni 1 decembrie 2014, la ora 11.00, povestesc oficialii Aldis.

Evenimentul de la Ploiesti a constituit prima manifestare de acest fel pentru compania din Calarasi, gata oricand sa faca fata provocarilor de acest gen.

Intrarea in Guinness Book nu face decat sa confirme faptul ca Aldis nu este doar un producator de carne procesata, ci poate singurul producator de carne procesata din Romania ce se poate implica intr-un proiect de o asemenea anvergura, au afirmat reprezentantii firmei.

Implicare maxima din partea industriei carnii

Dincolo de marea provocare pe care a constituit-o organizarea unui astfel de eveniment, a fost vorba si de o ambitie, aceea de a dovedi ca putem face ceva deosebit, interesant chiar, dupa cum afirma Adrian Dobre, managing director Multivac Romania. Stabilirea recordului mondial a reprezentat si o buna ocazie de a arata lumii intregi ca in industria locala a carnii se pot intampla lucruri pozitive, nu doar scandaluri, cum s-au obisnuit multi. Evenimentul de la Ploiesti a constituit o sarbatoare nu doar pentru companiile din Romania, ci si pentru partenerii lor din strainatate.

In cazul Multivac, de exemplu, au venit sa asiste la stabilirea unui nou record mondial colegii din Finlanda, Germania si Italia. La reusita manifestarii a contat mult si entuziasmul organizatorilor care au reusit sa convinga firmele implicate in proiect. Iar pentru ca fiecare detaliu era foarte important, toti cei responsabili de reusita lui, nu puteau lasa nimic la voia intamplarii, motiv pentru care au incercat sa reduca la minimum orice risc care ar fi putut compromite atingerea recordului.

Am avut sase masini de umplere, cinci care sa lucreze si a sasea de rezerva. Am adus si doi tehnicieni de la noi din Romania, dar si unul de la Risco. Am vrut sa eliminam orice fel de surpriza neplacuta care ar fi putut sa puna in pericol doborarea recordului. Daca un singur lucru ar fi mers prost, toate eforturile erau in zadar, povesteste Adrian Dobre.

Cele cinci masini RISCO RS 405 au functionat toata noaptea ce-i drept undeva la o treime din capacitatea de umplere totala, pentru ca fiind vorba de munca manuala, volumul a fost altul decat cel dintr-o unitate de productie si au umplut 62 km de carnati. Mesele de lucru au avut o latime de 1.000 mm, lungimea a fost de 195 cm, iar tevile de 32 cm, potrivit datelor furnizate de Adrian Dobre.
Compania Multivac a pus la dispozitia organizatorilor si 3 km de film, din care au fost folositi doar 2 km, acesta fiind pus intre straturile de carnati. Filmul a fost croit si imprimat special de Wipak pentru acest eveniment, respectiv in coli de 1.000 mm latime si 1.950 mm lungime, exact cat a fost necesar pentru a separa straturile de carnati si pentru a permite numararea acestora.

La realizarea celui mai mare carnat din lume a contribuit si firma Darimex International, reprezentanta in Romania a producatorului de membrane Devro s.r.o din Cehia, care a oferit suport tehnologic pentru utilizarea membranei. Darimex este la al doilea eveniment de acest fel la care participa, iar implicarea in proiect se datoreaza relatiilor de colaborare cu compania Aldis, dupa cum afirma reprezentantii societatii. Darimex a furnizat membranele colagenice (membrane Fine-C cal. 31 mm).

Pentru noi, participarea la un eveniment de Cartea Recordurilor reprezinta o recunoastere a seriozitatii cu care abordam fiecare proiect. Pregatirea evenimentului a durat circa o luna, fiind implicati atat colegi din departamentul comercial, logistic, tehnologi din compania Darimex, dar si persoane din departamentele de cercetare-dezvoltare, comercial si logistica din compania Devro s.r.o. Cehia, au precizat reprezentantii companiei.

Chiar daca Ziua Nationala este de-acum o amintire, recordul mondial stabilit la Ploiesti a intrat in istorie, aducand in atentia lumii intregi industria carnii din Romania. O dovada in plus ca romanii pot face performanta si ca producatorii autohtoni se pot bate de la egal la egal cu orice firma de pe mapamond. Meritul este al tuturor companiilor care au contribuit la realizarea acestui proiect.



Poti fi interesat si de