ANSVSA: Caz atipic de Encefalopatie Spongiforma Bovina (ESB) in Covasna

ANSVSA: Caz atipic de Encefalopatie Spongiforma Bovina (ESB) in Covasna


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca a fost confirmata suspiciunea de Encefalopatie Spongiforma Bovina (ESB) la o bovina provenita dintr-o gopodarie din Covasna, care a fost sacrificata, in luna decembrie, intr-un abator din judetul Dambovita.

vaca 0Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca a fost confirmata suspiciunea de Encefalopatie Spongiforma Bovina (ESB) la o bovina provenita dintr-o gopodarie din Covasna, care a fost sacrificata, in luna decembrie, intr-un abator din judetul Dambovita.
Potrivit unui comunicat al Autoritatii, pentru o proba prelevata de la o bovina sacrificata in data de 16 decembrie 2014, intr-un abator autorizat din judetul Dambovita, in urma testarii efectuate in cadrul programului de supraveghere a ESB, a rezultat suspiciunea de boala, in data de 22 decembrie. Imediat au fost demarate actiunile necesare, conform procedurilor. Astfel, a fost stabilita identitatea si exploatatia de origine a bovinei suspecte de ESB, fiind vorba de o exploatatie non-profesionala (gospodarie) din judetul Covasna si au fost identificati ascendentii si descendentii.

Reprezentantii ANSVSA sustin ca in acest moment se afla in desfasurare actiunea de stabilire a cohortei animalului pozitiv si a celelorlalte animale cu care a venit in contact aceasta si au fost instituite masuri de restrictie privind circulatia animalelor.

Sanatatea publica nu a fost pusa in pericol in niciun moment, carnea nu a fost comercializata pe piata. S-a dispus masura de sechestrare a carnii si a subproduselor rezultate de la bovina pozitiva, precum si de la bovina sacrificata inaintea acesteia pe linia de taiere si s-au efectuat dezinfectii ale abatorului, se arata intr-un comunicat al ANSVSA.

In urma confirmarii diagnosticului de ESB de catre Institutul pentru Diagnostic si Sanatate Animala (Laboratorului National de referinta pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile - EST), in data de 23 decembrie 2014, s-a procedat la confiscarea si distrugerea carnii si a produselor sechestrate, intr-o unitate de neutralizare, autorizata sanitar veterinar.

Conform procedurii, proba a fost transmisa, in data de 7 ianuarie 2015, pentru tipizarea tulpinii de ESB, la Laboratorul Comunitar de Referinta Weybridge, din Marea Britanie. Laboratorul Comunitar de Referinta a furnizat buletinul de analiza, iar rezultatul transmis este forma atipica de ESB.

ANSVSA anunta ca se vor lua toate masurile prevazute de legislatie pentru aceasta situatie si pentru toate animale din exploatatiile cu care a venit in contact bovina diagnosticata cu ESB. Animalele sunt in curs de evaluare, in vederea aplicarii masurilor de despagubire a proprietarilor, urmand a se dispune uciderea acestora si dirijarea cadavrelor catre o unitate de neutralizare autorizata sanitar veterinar.

Pana la stingerea focarului de boala, exploatatia va fi supravegheata oficial sub aspectul circulatiei animalelor si al produselor rezultate de la acestea.

Conform legislatiei nationale si internationale, ANSVSA a notificat structurile omoloage din Uniunea Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor, despre depistarea acestui caz de ESB. De asemenea, ANSVSA a solicitat Comisiei Europene, in cadrul unei intalniri din data de 16 ianuarie a Comitetutului Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala (SCOFCAH), demararea unor studii de catre EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor) privind modalitatea de aparitie a formelor atipice de ESB.

Romania isi mentine statusul suspendat de tara cu risc neglijabil pentru ESB, ceea ce inseamna ca se respecta aceleasi conditii privind comertul intracomunitar si exportul de animale.
ANSVSA a organizat, in data de 19 ianuarie 2015, o sedinta a Consiliului Stiintific, pentru a supune analizei, si in cadrul acestui for de experti, aparitia acestui caz atipic de ESB.



Poti fi interesat si de