Ferma de struti la Pesceana (Valcea)


Una din cele mai mari ferme de struti din judetul Valcea apartine primarului comunei Pesceana, Ion Vasile, care doreste ca in acest an sa transforme acest hobby intr-o afacere.

strutiUna din cele mai mari ferme de struti din judetul Valcea apartine primarului comunei Pesceana, Ion Vasile, care doreste ca in acest an sa transforme acest hobby intr-o afacere.
"Povestea a inceput acum 10 ani dintr-o curiozitate. Familia s-a amuzat de ideea mea, dar nu am renuntat si am cumparat atunci prima familie de struti nandu. O familie de struti nandu este compusa dintr-un mascul si doua femele si costa atunci in jur de 5.000 de euro. Am pregatit aici acasa un spatiu pentru aceste pasari si m-am apucat de crescut. Am avut si esecuri, primii pui pe care i-am obtinut au murit dupa ce efectiv au racit, dar din greseli omul invata. Am construit padocuri de 24 de metri patrati, mi-am luat un incubator din care ies 30 de pui la 42 de zile. Inainte cu 3 zile de a iesi din oua, am luat si un fel de eclozator, ca o cresa pentru pui", a declarat pentru AGERPRES, edilul din Pesceana.

In prezent numarul de struti pe care ii creste la ferma sa se ridica la aproape 15 exemplare. "M-am atasat mult de ei. Au si nume pe care le recunosc. Il am pe John, pe Nicusor, Mihaela si Ciocciolina, ca sa spun asa. Au spatiu de miscare pentru familii in jur de 500 de metri patrati, dar dispusi in dreptunghi pentru ca le place sa alerge. De la strut se poate folosi orice, penele le dau unei firme care se ocupa de ornamente, pielea la tabacarie pentru posete. Iar ouale la fel pentru ornamente. Vreau sa spun ca un ou cntareste 1,5 kg, iar dintr-o omleta se pot hrani zece oameni, cel putin", a mai mentionat Ion Vasile.

Carnea de strut se aseamana la culoare si gust, mai spune primarul, cu cea de vita si mai putin cu cea de pasare. "Nu as putea spune ca sunt greu de intretinut, le dau huroaie, o combinatie de cereale macinate si lucerna uscata. Un strut consuma cam 5-6 kilograme de huroaie pe zi", a mai spus primarul vlcean.

Incepand de anul trecut o companie din Covasna a stabilit deja un contract de preluare a puilor de la ferma lui Ion Vasile, iar primarul vrea sa transforme in 2015 acest hobby intr-o afacere. "Deja ferma de aici este cunoscuta, am dat mai multe exemplare si altor primari din zona si vreau sa intru pe piata, cum se spune, in acest an cu produsele fermei", a conchis Vasile.

Ferma primarului din Pesceana mai include pe langa struti si vite, si 30 de porci vietnamezi, acesta dorind sa se extinda si sa ii ajute si pe localnici sa dezvolte propriile lor ferme.

Sursa foto: Arena Valceana



Poti fi interesat si de