AFISS: Pretul la carnea de porc in viu va scadea pana la 3 lei/kg

AFISS: Pretul la carnea de porc in viu va scadea pana la 3 lei/kg


Pretul la carne de porc in viu va scadea in primele luni ale acestui an la 3,0 3,5 lei pe kg, ceea ce ar putea determina falimentul a circa 40% dintre fermele din sector, a declarat Miron Dascalu, presedintele Asociatiei Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suin (AFISS).

miron dascaluPretul la carne de porc in viu va scadea in primele luni ale acestui an la 3,0 3,5 lei pe kg, ceea ce ar putea determina falimentul a circa 40% dintre fermele din sector, a declarat Miron Dascalu, presedintele Asociatiei Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suin (AFISS).
Este catastrofal pentru fermieri, vom avea 30% - 40% falimente n domeniu. O revenire a pre?ului va exista din luna a IV-a, odata cu sarbatorile pascale, a declarat pentru Revista INDUSTRIA CARNII.RO Miron Dascalu, presedintele AFISS.

Sectorul de crestere a porcilor trece printr-o situatie deosebit de grea, dupa ce Rusia a impus, anul trecut, restrictii la importul de carne din UE si SUA. Urmarea a fost ca productia din statele mari producatoare ale UE a fost redirectionata catre tarile din Centrul si Estul Europei, inclusiv catre Romania la preturi mici.

Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) si ale Asociatiei Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suin (AFISS), incepand din luna iulie 2014, pretul oferit de abatoare pentru porcii vii a tot scazut, ajungand in prima saptamana din octombrie 2014 la 5,4-5,5 lei / kg viu fata de 7,0-7,2 lei/kg viu n anul 2013.

Pentru a-si acoperi costurile de productie, crescatorii ar trebui sa primeasca cel putin 5 lei/kg in cazul celor care isi asigura scroafele din maternitatea proprie, respectiv 5,5 lei/kg pentru cei care le cumpara.

Reprezentantii asociatiilor din sector au cerut Executivului sa ia o serie de masuri de sustinere, printre care se numara amnistia fiscala pe o perioada de sase luni si reducerea TVA la carne si produse din carne.



Poti fi interesat si de