Sase tari UE pe lista Rusiei pentru ridicarea restrictiilor de import

Sase tari UE pe lista Rusiei pentru ridicarea restrictiilor de import


Autoritatea sanitar- veterinara Rosselkhoznadzor analizeaza re-admiterea importului de produse din carne, din sase tari ale Uniunii Europene (UE).

porci viiAutoritatea sanitar- veterinara Rosselkhoznadzor analizeaza re-admiterea importului de produse din carne, din sase tari ale Uniunii Europene (UE).
Dupa cum trasmite GlobalMeat, in cadrul expozitiei internationale "Saptamana Verde" de la Berlin, seful Rosselkhoznadzor, Serghei Dankvert a semnat un acord in acest sens, alaturi de seful interimar al Directiei Generale pentru Sanatate si alimentara Siguranta Comisiei Europene (CE), Ladislav Miko.

Rusia a impus restrictii sanitar-veterinare la inceputul anului 2014 tuturor exporturilor de carne de porc din tarile UE, dupa ce Europa a inregistrat o serie de focare de pesta porcina africana (ASF), in special in statele baltice si Polonia. "Suntem pe punctul de a crea un program de inspectii pentru productia de carne, in ceea ce priveste companii din Franta, Ungaria, Italia, Germania, Danemarca si Tarile de Jos, care in urma eliminarii embargoului si a restrictiilor veterinare legate de ASF sa poata relua exporturile catre Rusia", a spus Dankvert. Potrivit acestuia, numai producatorii de carne de porc care detin cel mai inalt nivel de protectie biologica, vor putea furniza produse din carne in Rusia.

In acelasi timp, Alexei Alekseenko, purtator de cuvant pentru Rosselkhoznadzor spune ca Rusia nu este gata sa ridice interdictia asupra productiei agricole si alimentare din UE, o astfel de decizie fiind in continuare analizata de autoritatea veterinara din Rusia.

Acesta a mai afirmat ca la Saptamana Verde, reprezentantii CE au cerut veterinarilor rusi sa anuleze restrictiile privind produsele din carne care nu au fost incluse in "lista de sanctiuni". Aceasta lista de produse, ce nu intra in sfera de aplicare a embargoului include grasimea de porc, slanina si organele.

Potrivit UECBV, in 2013 UE a exportat in Rusia aproximativ 251 de mii de tone de grasime de porc si slanina, 96,500 tone de organe de porc, ridicandu-se la 46,7% din totalul exporturilor UE pentru sectorul de carne de porc. Valoarea acestor exporturi speciale a fost estimata la 395 milioane euro.



Poti fi interesat si de