Importuri de carne de pasare mai mari cu 25%, in 2014

Importuri de carne de pasare mai mari cu 25%, in 2014


Importurile de carne de pasare s-au marit in 2014 cu 25% pana la 130.000 de tone, in timp ce exporturile s-au redus cu 12%, afirma Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

puiImporturile de carne de pasare s-au marit in 2014 cu 25% pana la 130.000 de tone, in timp ce exporturile s-au redus cu 12%, afirma Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).
Principalii furnizori externi au fost tari precum Olanda, Polonia si Ungaria, in timp ce livrarile din Romania au fost directionate in principal catre piata comunitara.

2014 a fost un greu pentru sectorul de crestere a pasarilor, primul din ultimii zece ani in care avicultura romaneasca nu a inregistrat o majorare a productiei, pe fondul evaziunii fiscale pe TVA si a importurilor masive determinate de embargoul impus de Rusia, mai spune Ilie Van. In ultimii ani, sectorul avicol ne obisnuise cu un ritm anual de crestere de 7-8%.

Industria avicola s-a mentinut in 2014 la nivelul din 2013. Producatorii au reusit sa treaca peste 2014, dar sunt la limita suportabilitatii. Pretul mai mic la cereale fata de acum doi ani le-a oferit fermierilor o gura de oxigen. In acest an, speram sa ne mentinem macar la nivelul din 2014, a afirmat pentru revista INDUSTRIA CARNII.RO Ilie Van.

Anul trecut, productia interna de carne de pasare s-a ridicat la 435.000 de tone, in contextul in care preturile au fost mai mici cu 8% - de altfel, preturile s-au micsorat si la nivel european - din cauza embargoului rusesc, ceea ce a produs pagube importante crescatorilor locali. Numai la o reducere de pret de 10%, pierderea este de 30 de milioane de euro, potrivit reprezentantilor UCPR.

Piata carnii de pasare este estimata la 1,1 miliarde de euro. Romania are in jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar-veterinar, care apartin unui numar de 250 de societati membre ale UCPR.



Poti fi interesat si de