Plati de 800 mil. euro pentru fermieri, in doua luni

Plati de 800 mil. euro pentru fermieri, in doua luni


Suma totala platita fermierilor in primele doua luni din 2015 a depasit 814 milioane de euro, din care aproape 700 de milioane de euro reprezinta banii alocati din fonduri europene, iar diferenta din bugetul de stat, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

furaje0Suma totala platita fermierilor in primele doua luni din 2015 a depasit 814 milioane de euro, din care aproape 700 de milioane de euro reprezinta banii alocati din fonduri europene, iar diferenta din bugetul de stat, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

"Pana in prezent, in lunile ianuarie si februarie, 98% dintre fermieri au primit platile pe suprafata aferente campaniei 2014 (SAPS) si peste 80% dintre cei care trebuiau sa primeasca plata complementara de la stat, respectiv Ajutoarele Nationale Tranzitorii (ANT). In cateva zile finalizam plata SAPS pentru toti fermierii, iar pe ANT ajungem la 90%. Aici avem acea problema legata de trimestrializare si de aceea vom plati diferenta la inceputul lunii aprilie. Este o suma foarte mica si un numar mic de fermieri. In total, s-au platit in ianuarie si februarie peste 814 milioane de euro, din care aproape 700 de milioane de euro din fonduri europene, iar diferenta de la buget", a spus Constantin.

Platile efectuate pe SAPS de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au mers catre un milion de fermieri avand ca sursa de finantare Fondul European de Garantare in Agricultura (FEGA), iar concomitent cu acestea au fost acordate si platile aferente Ajutoarelor Nationale Tranzitorii (fostele PNDC) in sector vegetal pentru care s-au depus cereri in cursul campaniei 2014. Avansul de 50% din SAPS a fost platit in perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2014, respectiv 641 milioane euro.

Plafonul financiar alocat Romaniei din FEGA pentru Schema de Plata Unica pe Suprafata (SAPS) in campania 2014 este in valoare de 1,367 miliarde euro. Cuantumul SAPS acordat fermierilor in aceasta perioada se ridica la 70,38 euro/hectar, suplimentar fata de plata acordata in avans, de 69 euro/ha.

In campania 2014 au fost depuse 1.027.869 cereri pentru plata unica pe suprafata, iar din aceste cereri, 806.000 au solicitat ajutoare nationale tranzitorii in sectorul vegetal (ANT). Plafonul alocat pentru schema de ajutoare nationale tranzitorii aferente anului 2014 in sectorul vegetal este in valoare 140,5 milioane de euro si reprezinta contributie publica de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2015.



Poti fi interesat si de