Productivitate crescuta cu membranele NOJAX


PIONEER GRUP impreuna cu partenerul sau VISKASE a invitat producatorii romani de carne sa viziteze in perioada 7-10 februarie 2015 una dintre cele 9 facilitati de productie pe care le detine compania Viskase la nivel mondial.

pioneer 3PIONEER GRUP impreuna cu partenerul sau VISKASE a invitat producatorii romani de carne sa viziteze in perioada 7-10 februarie 2015 una dintre cele 9 facilitati de productie pe care le detine compania Viskase la nivel mondial.
Administratori, manageri de productie si manageri de fabrica din Romania au intrat pentru prima data in incinta fabricii din Beauvais (Franta) unde au avut ocazia sa se familiarizeze cu tehnologiile de fabricatie a membranelor celulozice, intelegand astfel rolul materialelor si materiilor prime implicate in procesul de productie, cum si in cat timp se obtin acestea, care sunt diferentele dintre ele, dar mai ales cat de importante sunt procesele de control a calitatii implementate de compania Viskase. Tot aici functioneaza si un laborator destinat testarii, incercarii si dezvoltarii membranelor Viskase, care deserveste Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Acest laborator este complet functional, dotat cu cutter, clipsatoare automate, masini de umplut, celule afumare-fierbere cat si masini automate de depielitat membrane celulozice.

Cele mai importante momente ale vizitei au fost cu siguranta demonstratiile practice realizate in cadrul VISKASE E.M.E.A. FOOD-LAB, unde a fost prezentat procesul de obtinere a cremwurstilor depielitati. Astfel s-a aratat modul de umplere a membranelor celulozice NOJAX dedicate productiei de cremwursti, s-a apreciat viteza de umplere cat si lipsa intreruperilor in procesul de productie, s-au prezentat tratamentele termice si influenta parametrilor tratamentelor termice pentru obtinerea rezultatelor optime. Pentru a fi cat mai aproape de preferintele pietei din Romania s-au utilizat retetele si mixurile de condimente furnizate de catre firma S.T.I.A. de curand inclusa in grupul de companii PIONEER. S-au realizat depielitari pe utilajul automat TOWNSEND 2600, cat si pe un dispozitiv de depielitare manual, iar participantii au apreciat usurinta depielitarii produselor obtinute in membranele NOJAX, productivitatea crescuta, cat si spatiul redus necesar acestei etape.

Avantajele financiare sunt incontestabile, dar exista mitul dificultatii procesului de indepartare a membranei, respectiv faza de depielitare. Tocmai asta am dorit sa demonstram depielitarea de membrana NOJAX este cea mai simpla operatie din toate cate sunt necesare pentru obtinerea unui preparat din carne. Se mai merge pe ideea respingerii de catre consumator a produselor depielitate, idee gresita avand in vedere ca ponderea consumatorilor ce prefera desi cu dificultate - sa curate cremwurstii de colagen sau membranele utilizate in mare masura de producatori, este mare si in continua crestere. Bineinteles ca produsele realizate in colagen comestibil sau membrane naturale isi au locul lor pe piata. In ceea ce priveste utilizarea membranelor celulozice pentru otinerea de produse tip cremwursti, Romania ramane o enclava unde acest tip de membrane sunt utilizate putin sau deloc, comparativ cu tarile atat din Vest, cat si din Est, unde mebranele celulozice detin o cota majoritara pentru aceste aplicatii. Astfel prin participarea la acest seminarul organizat la Paris, colaboratorii nostri s-au edificat, daca mai era cazul, asupra beneficiilor aduse de utilizarea membranelor Nojax in productia de cremwursti, dar mai ales asupra usurintei in utilizare ne-a declarat Ing. Dragos Zaharia, director de vanzari in cadrul PIONEER GRUP.

In cazul membranelor celulozice calibre mari, se observa in unele cazuri o confuzie intre cele extrudate -R CASING, Zephyr, Precison, etc si membranele celulozice armate cu fibre-FIBROUS. Testele paralele realizate cu membrane R CASING si FIBROUS, utilizand aceeasi reteta, tratamente termice si condimentatia oferita de S.T.I.A. au aratat ca atat mebranele Fibrous cat si R Casing se preteaza pentru aceleasi aplicatii. Astfel, atunci cand rezistenta mecanica este foarte importanta se recomanda utilizarea mebranelor FIBROUS, iar cand se doreste un luciu deosebit, superior, se recomanda utilizarea mebranelor R CASING, fiind poate cele mai lucioase membrane disponbile pe piata.

Compania Viskase fondata in anul 1925 detine doua unitati de productie in USA, doua in Franta, cate una in Italia, Mexic, Filipine, Brazilia si ultima inaugurata fiind cea din Polonia. Este dezvoltatorul membranelor celulozice extrudate calibre mici. Cercetarea si evolutia acestora s-a conturat pe fondul fluctuatiilor in aprovizionarea cu mate naturale, fluctuatii pe care le experimentam periodic si in zilele noastre. Compania PIONEER multumeste partenerilor pentru prezenta si ii astepta pe toti cei interesati in luna aprilie 2015 la Iasi, cu ocazia celui de-al doilea eveniment din Agenda Specialistului din Industria Carnii.



Poti fi interesat si de