O singura cerere pentru subventii, in 2015


Fermierii romani vor depune, in 2015, o singura cerere de plata pentru obtinerea subventiilor, fie ca sunt crescatori de animale, fie ca sunt fermieri din zona de productie vegetala, iar campania de depunere a cererilor va demara in prima parte a lunii martie, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

vaci albeFermierii romani vor depune, in 2015, o singura cerere de plata pentru obtinerea subventiilor, fie ca sunt crescatori de animale, fie ca sunt fermieri din zona de productie vegetala, iar campania de depunere a cererilor va demara in prima parte a lunii martie, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
"In acest an se modifica sistemul de depunere a cererilor de plata pentru ca vom avea o singura cerere. Toti completeaza o singura cerere, fie ca sunt crescatori de animale, fie ca sunt fermieri din zona de productie vegetala, iar in cateva zile va incepe campania de depunere la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA)", a spus ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat ca in sedinta de Guvern din aceasta saptamana va fi aprobata Ordonanta care reglementeaza modalitatea de verificare a criteriului de "fermier activ", introdusa din 2015. Este vorba despre toti fermierii care primesc mai mult de 5.000 de euro pe ferma, indiferent de formele de sprijin. De asemenea, ministrul Agriculturii a subliniat ca anul 2015 va aduce o serie de modificari in ceea ce priveste acordarea subventiilor europene si nationale, in conditiile in care au fost introduse schemele pentru tinerii fermieri si pentru micii fermieri, conditiile pentru pachetul de inverzire si plata diferentiata.

Seful MADR a mai spus ca, in aceste zile, se asteapta la un "raspuns favorabil" din partea Comisiei Europene la solicitarea depusa la 1 august 2014 pentru introducerea platilor cuplate in anumite sectoare "pe care noi le consideram in nevoie", respectiv in sectorul zootehnic.

"Daca vor fi acceptate aceste plati si vom avea un raspuns favorabil din partea Comisiei Europene va fi un lucru important si pentru crescatorii de vaci de lapte, care la 1 aprilie vor avea impactul eliminarii cotelor de lapte si cred ca trebuie sa-i ajutam cel putin in acest an. Consider ca plata este substantiala, pentru ca la banii pe care i-au primit pana acum se mai adauga 250 de euro pe animal in primul an. Aceasta suma creste an de an pana in 2020, deoarece, in paralel, plata de la bugetul de stat, conform intelegerii cu Comisia, trebuie sa scada la jumatate pana in 2020. Noi am vrut prin aceasta crestere graduala din fonduri europene a platilor cuplate sa compensam aceasta scadere de la bugetul de stat. Daca in acest an pleaca de la 250 de euro, aceasta plata poate ajunge in jur de 320 de euro pe animal. In aceste conditii, daca lucrurile merg asa cum ne-am propus, este posibil ca plata pentru anul 2015, care se va face insa in anul 2016, sa fie in jur de 1.600 de lei pe cap de animal, fie ca vorbim de vaci de lapte sau de carne. Este o suma care sper sa-i ajute pe crescatorii de animale", a subliniat ministrul Agriculturii.

Potrivit datelor APIA, plafonul national alocat din fonduri europene pentru platile directe in anul 2015 este de 1,629 de miliarde de euro, in crestere cu 15% fata de cel din 2014 (1,428 miliarde euro), iar pentru 2016 este prevazuta o suma totala de 1,813 miliarde euro.



Poti fi interesat si de