Rusia ar putea relaxa embargoul la produsele din UE

Rusia ar putea relaxa embargoul la produsele din UE


Rusia ar putea relaxa embargoul impus produselor alimentare provenite din unele state din Uniunea Europeana, precum Grecia, permitand ca produsele agricole din aceste tari sa fie procesate in interiorul Rusiei, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitry Peskov, informeaza postul de televiziune Russia Today. Declaratiile lui Dmitry Peskov vin dupa ce guvernul de la Atena a cerut Moscovei sa ridice sanctiunile pentru furnizarea de produse agricole vitale.

embargo ru0Rusia ar putea relaxa embargoul impus produselor alimentare provenite din unele state din Uniunea Europeana, precum Grecia, permitand ca produsele agricole din aceste tari sa fie procesate in interiorul Rusiei, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitry Peskov, informeaza postul de televiziune Russia Today. Declaratiile lui Dmitry Peskov vin dupa ce guvernul de la Atena a cerut Moscovei sa ridice sanctiunile pentru furnizarea de produse agricole vitale.

Potrivit prevederilor Organizatiei Mondiale a Comertului, Rusia nu poate face o exceptie in cazul Greciei, a precizat Dmitry Peskov pentru cotidianul rus Izvestia. Exista niste reguli foarte clare ale OMC iar Rusia in calitate de tara membra nu are de ales. Nu putem impune sanctiuni Uniunii Europene, ci sa ridicam selectiv aceste sanctiuni pentru una sau mai multe state, a spus Peskov. Cu toate acestea, purtatorul de cuvant a subliniat ca livrarile directe de produse agricole pot fi inlocuite cu importuri de materie prima si o investitie in facilitati de procesare a alimentelor bazate in Rusia.

De asemenea, la inceputul lunii februarie, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat ca Rusia va putea sa coopereze cu autoritatile agricole ungare in pofida sanctiunilor, adaugand ca infiintarea de societati mixte va ajuta la evitarea dificultatilor aparute in urma deciziei Moscovei de a introduce un embargou pentru produsele agricole occidentale. Insa, expertii citati de Izvestia sustin ca ideea autorizarii importurilor de materie prima care sa fie procesata in interiorul Rusiei contravine decretului semnat de Vladimir Putin, care interzice si importul de materie prima.

Referindu-se la posiblitatea unor amendamente la decretul prezidential, Peskov a spus ca acest lucru va fi discutat, adaugand ca nu exista niciun fel de garantii ca negocierile se vor finaliza printr-o astfel de schema. La inceputul lunii august 2014, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole si alimentare provenite din tarile care au impus sanctiuni Rusiei in contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne si lapte, precum si fructe si legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia si Norvegia.



Poti fi interesat si de