Daniel Constantin: Noul PNDR va simplifica birocratia

Daniel Constantin: Noul PNDR va simplifica birocratia


Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a prezentat, joi, la Vatra Dornei, noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si a dat asigurari ca acesta ''raspunde unei nevoi de simplificare a birocratiei''.

constantin danielMinistrul Agriculturii, Daniel Constantin, a prezentat, joi, la Vatra Dornei, noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si a dat asigurari ca acesta ''raspunde unei nevoi de simplificare a birocratiei''.
Constantin a anuntat ca zona montana va avea o alocare financiara distincta fara sa sa intre in competitie cu zona de campie. ''Va mai anunt ca la ceea ce inseamna plati directe am demarat transa a doua. Incepand cu 16 octombrie am platit prima transa. La inceputul acestui an am facut plati de 820 milioane euro. Saptamana viitoare se vor incepe platile la subventie si pentru ovine si bovine. Veti avea o singura cerere de plata pentru 2015.

E foarte posibil sa prelungim depunerea cererilor pana pe 15 iunie. Incercam sa facem o plata stimulativa pentru cei care comaseaza terenurile agricole. Procesul este lent si inca avem azi peste 800.000 de fermieri care au intre unu si cinci hectare. Nu prea e normal'', a spus Constantin. El a aratat ca va trebui ca micii fermieri sa fie determinati sa comaseze terenurile ''in ce fel doresc'' si sa dezvolte exploatatii mai mari.

''A venit momentul sa sustinem crearea si consolidarea cooperativelor agricole'', a spus Constantin. Totodata, el a anuntat ca se va incerca incurajarea plantarii de soia nemodificata genetic, dar si introducerea de subventii pentru castraveti si rosii cultivate in solarii, cu conditia ca samanta folosita sa fie certificata si de provenienta romaneasca.

Ministrul Agriculturii a efectuat, joi, o vizita de lucru in judetul Suceava si s-a intalnit, la Vatra Dornei, cu primarii din comunele Crucea, Panaci, Poiana Stampei si Dorna Arini, precum si cu zeci de fermieri din zona de munte a judetului. Totodata, el a vizitat Centrul de Formare si Inovatie pentru Dezvoltare in Carpati (CEFIDEC) Vatra Dornei, precum si Centrul de Economie Montana ce se construieste in municipiul statiune.



Poti fi interesat si de